Gemeente Neerijnen
Description
Informatie over de gemeente Neerijnen.
Tell your friends
RECENT FACEBOOK POSTS
facebook.comDorpsgesprekken Bidbook West Betuwe Op 1 januari 2019 is de nieuwe gemeente West Betuwe een feit. Uw nieuwe gemeente. Op weg daar naartoe willen we samen met u een agenda voor de toekomst opstellen. Hoe denken inwoners over hun leefomgeving en over de nieuwe gemeente? De komende weken zijn de dorpsgesprekken. De toekomst van uw dorp binnen West Betuwe ligt in uw handen. Denk en doe daarom mee. Laat horen wat u belangrijk vindt en waar u trots op bent. Geef aan wat er beter kan in uw dorp. Al uw input werken we uit in een Bidbook dat we eind 2018 aan de huidige gemeenteraden aanbieden. In dit Bidbook staat hoe de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties over de toekomst van hun leefomgeving en de gemeente West Betuwe denken. Dit Bidbook dient als een leidraad voor de nieuwe gemeenteraad van West Betuwe. Planning In onderstaand schema vindt u wanneer en waar het dorpsgesprek in uw dorp is. Alle dorpsgesprekken starten om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur). 14 febr. - Tuil - dorpshuis Tuil, Sint Antoniestraat 5 19 febr. - Neerijnen - Stroomhuis, Van Pallandtweg 1 19 maart - Ophemert - Huis Op Hemert, Blankenburgsestraat 3 26 maart - Opijnen - Maranatha gebouw, Pastoriestraat 1 26 maart - Est - dorpshuis Est, Dorpsstraat 12 28 maart - Hellouw - voetbalvereniging A.S.H., Korfgraaf 3 16 april - Heesselt - buurthuis 't Geerke, Gerestraat nr. 33 / 35 16 april - Varik - Openb. basisschool, Walgtsestraat 26 25 april - Haaften - Kulturhus Burcht van Haeften, Vredeplein 1 25 april - Waardenburg dorpshuis De Koeldert, De Koeldert 30 Eerdere acties Afgelopen zomer zijn voor het Bidbooktraject ansichtkaarten verstuurd naar alle inwoners. Daarop kon u aangeven waar u trots op bent in uw dorp en wat beter kan. In het najaar waren de dorpswandelingen. In elk dorp had een groepje inwoners een wandeling uitgestippeld langs diverse kenmerkende plekken. Benieuwd naar de impressies van de ansichtkaarten en de dorpswandelingen? Ga naar www.gemeentewestbetuwe.nl. Gemeenteraad Eind 2018 stellen de gemeenteraden van Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal het Bidbook vast in een gezamenlijke vergadering. Zij bieden het vervolgens aan de gemeenteraad van de nieuwe gemeente West Betuwe aan. Met het Bidbook kan de nieuwe gemeenteraad zich vanaf de start van de nieuwe gemeente zo optimaal mogelijk inzetten voor haar inwoners.
Gezocht: Bestuursleden en leden voor de oprichting van de Coöperatie Duurzame Energie Neerijnen Vanuit een duurzaam hart is een aantal inwoners in de gemeente Neerijnen belangeloos bezig met het opzetten van een lokale energie coöperatie. De oprichting van de coöperatie en het eerste project worden enthousiast gesteund door de Gemeente Neerijnen. Daarnaast begeleidt GreenCrowd onder andere het proces rondom de oprichting en het eerste project. De plannen zijn reeds in een vergevorderd stadium. De statuten zijn praktisch klaar en het eerste project om zonnepanelen op het dak van het Kulturhus in Haaften te plaatsen staat in de stijgers. Dit gaan we doen volgens een zogenaamd PostcodeRoos Project. Inwoners die bijvoorbeeld geen panelen op het eigen dak kunnen en/of willen plaatsen, kunnen door middel van een participatie investeren in deze zonnepanelen. Zo wekken zij hun eigen duurzame energie op. Dit is naast het gemak vaak goedkoper en daarmee rendabeler dan investeren in eigen zonnepanelen. Ter oprichting en continuering van de coöperatie zijn we nog op zoek naar enkele bestuursleden. Daarnaast zoeken we leden die willen investeren in dit eerste duurzame project. Tenslotte zijn we benieuwd naar de interesse in een algemeen lidmaatschap binnen de gemeente voor een dergelijk initiatief. Door lid te worden kunt u ons ondersteunen en meewerken aan een duurzame energiehuishouding in de gemeente Neerijnen, vanaf 2019 gemeente West Betuwe. U kunt dus ondersteunend lid worden of aan een van de projectgroepen deelnemen. Hierdoor kunt u actief participeren in de coöperatie. Wij kunnen uw kennis, expertise en betrokkenheid goed gebruiken om onze coöperatie verder vorm te geven. Elk lid binnen de coöperatie vertegenwoordigt één stem en kan zo mede de koers van de coöperatie bepalen. Spreekt een van bovenstaande punten u aan dan vernemen we dat graag van u. U kunt daarvoor contact opnemen met Niels van de Wetering van de gemeente Neerijnen 0418-656569 of met Klaas-Jan Brals (initiatiefnemer en inwoner van Haaften) op 06-22791022.
Gratis cursus Politiek Actief. Weet jij het beter? Misschien sta jij straks aan het roer van nieuwe gemeente West Betuwe! De cursus start 29 maart (6 avonden). Aanmelden voor 12 maart griffie@geldermalsen.nl Informatie op www.geldermalsen.nl cursus Politiek Actief. Meedoen in de lokale politiek is misschien wel eenvoudiger en leuker dan je denkt! Daarom organiseren we voor de inwoners van Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal de cursus Politiek Actief voor wie zich misschien met de West Betuwse politiek wil gaan bezighouden. De cursus Politiek Actief is gratis en start op 29 maart (6 avonden). Aanmelden voor 12 maart griffie@geldermalsen.nl Informatie op www.geldermalsen.nl cursus Politiek Actief. De cursus Politiek Actief is bedoeld voor iedereen die erover nadenkt politiek actief te worden, maar nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn. Maar ook voor inwoners die willen weten hoe zij meer invloed kunnen uitoefenen op de lokale besluitvorming. Ook voor hen is de cursus zeer geschikt. Of je na de cursus de stap neemt om actief te worden in de lokale politiek is uiteraard geheel aan jou. Aanmelden voor 12 maart griffie@geldermalsen.nl Informatie op www.geldermalsen.nl cursus Politiek Actief. Steeds meer taken komen op het bordje van de gemeente. De ene dag buig je je als raadslid over de bouwplannen van een nieuwe school, de andere dag ben je bezig met een veilige oversteekplaats of met Duurzaamheid. Maar… waar beslist nu eigenlijk de rijksoverheid over en wat mag een gemeente zelf beslissen? Gemeenteraad, burgemeester, wethouders, ambtenaren, wie doet nu eigenlijk wat? Denk je wel eens: ‘Ik wil actief worden in de nieuwe gemeente West Betuwe, maar hoe pak ik dat goed aan?’ Doe mee met de gratis cursus Politiek Actief. Aanmelden voor 12 maart griffie@geldermalsen.nl Informatie op www.geldermalsen.nl cursus Politiek Actief.
Provinciale Werkgelegenheidsenquête (PWE) Neerijnen 2017 De Provinciale Werkgelegenheidsenquête (PWE) is een jaarlijks onderzoek van de Provincie Gelderland, in samenwerking met gemeenten en de Kamer van Koophandel, naar de aard en omvang van de Gelderse Werkgelegenheid. De Provincie doet ieder jaar onderzoek onder alle bedrijven en instellingen in Gelderland, zo mogelijk digitaal. De respons is zo'n 90%, wat een goed beeld geeft. Voor Neerijnen kan geconcludeerd worden, dat er 1370 bedrijven in de gemeente gevestigd zijn. Het betreft vooral bedrijven in de branches 'landbouw', 'bouwnijverheid' en 'zakelijke dienstverlening'. In Neerijnen zijn 6280 banen. Het grootst aantal werknemers werkt in de branches 'landbouw', 'groothandel', 'detailhandel', 'vervoer/opslag/communicatie' en 'zakelijke dienstverlening'. Over het algemeen kan gesteld worden, dat er zowel wat betreft het aantal bedrijven als het aantal banen in Neerijnen groei zit. Dit wordt ook in Gelderland gezien.
Vergoeding voor herstel AED onderdelen Bent u eigenaar van een AED? Als een AED gebruikt is, moet de eigenaar onder meer de elektroden (pads) vervangen. De eigenaar van de AED kan deze kosten verhalen bij de zorgverzekeraar van het slachtoffer. Maar in de praktijk gebeurt dat weinig, omdat men vaak niet weet wie het slachtoffer is of het pijnlijk is om nabestaanden of het slachtoffer met de kosten lastig te vallen. Het gevolg is dat de eigenaar vaak zelf voor de kosten opdraait. Deze regeling is nu aangepast. Kosten vergoed door Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Vanaf 1 januari 2018 worden de kosten voor het vervangen van bijvoorbeeld de pads vergoed door de RAV. Lees hierover meer op http://www.vrgz.nl/organisatie/sectoren/rav/aed/
Informatie over Avri en het slechte weer https://www.avri.nl/over-avri/nieuws/item/artikel/storm-vooralsnog-blijven-wij-de-inzamelroutes-rijden-is-uw-container-geleegd-haal-deze-dan-zo-sne/
Tijdelijke afsluiting Dreef in Est vanaf 22 januari Van maandag 22 januari tot maandag 5 februari wordt de Dreef in Est afgesloten voor doorgaand verkeer. De afsluiting wordt geplaatst in de Oude Bommelsestraat, aan de oostkant van de Dreef. Informatieborden geven de omleidingsroutes aan. Fietsers kunnen de straat wel gewoon gebruiken. De bewoners van de Dreef hebben veel last van sluipverkeer. De afsluiting is een proef om te zien wat het effect is van een "knip" in de Dreef. Daarom worden er voor en tijdens de afsluiting verkeerstellingen uitgevoerd. De resultaten van de proef worden over enige tijd bekend gemaakt tijdens een informatieavond.
De nieuwjaarstoespraak van burgemeester Harry de Vries terugkijken? Klik op http://bit.ly/2EtXzOR
Tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Neerijnen reikte burgemeester Harry de Vries samen met wethouder Koos Krook gisteravond de Vrijwilligersprijzen Neerijnen 2017 uit. De jongerengroep Haaften viel in de prijzen vanwege hun inzet om de dorpskern leefbaarder te maken. Corsoclub Neerijnen kreeg de waardering voor hun jarenlange deelname aan het fruitcorso in Tiel en wat hun werk betekent voor de sociale samenhang in Neerijnen. En Tanja van der Markt én Alex Olzheim wonnen allebei de vrijwilligersprijs in de categorie Individueel. De jury vond hen allebei van grote waarde voor het vrijwilligerswerk in Neerijnen en gunden hen dus allebei de prijs.
Veilig vuurwerk afsteken Wanneer mag je vuurwerk afsteken? Ook al wordt er nu al volop geknald met vuurwerk, officieel mag het alleen op 31 december van 18 uur ‘s avonds tot 2 uur ‘s nachts. Veilig vuurwerk afsteken doe je zo - Experimenteer niet met vuurwerk: maak het nooit open en gebruik het alleen op de toegestane manier. - Steek vuurwerk nooit los in jas- of broekzakken. - Neem vuurwerk mee in een losse tas; NIET in een rugzak. -Denk na over de kleding die je aan trekt. Zet bijvoorbeeld geen capuchon op en draag bijvoorbeeld wol of katoen. - Lees de gebruiksaanwijzing van tevoren. In het donker kun je die niet meer lezen. - Zet vuurpijlen stevig neer in een verzwaarde fles. Zo gaan ze ook echt de lucht in. - Steek vuurwerk niet af onder een boom, maar in de open lucht. - Steek vuurwerk aan met een aansteeklont. - Draag een beschermende bril. - Steek weggegooid vuurwerk niet nog een keer aan. Lees meer tips op www.brandweer.nl Kijk verder naar de tips: https://youtu.be/jmG6KrwGPiE