Gemeente Krimpen aan den IJssel
Description
Dit is de officiele Facebookpagina van de gemeente Krimpen aan den IJssel. Hier vindt u nieuws, evenementen en meer.... Krimpen aan den IJssel is een plaats en gemeente in de Krimpenerwaard in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente telt 28.870 inwoners (1 mei 2014, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 8,93 km² (waarvan 1,10 km² water).
Over het ontstaan van Krimpen aan den IJssel is weinig bekend. Voor het eerst in 1277 wordt in geschriften melding gemaakt van een ambacht, ofwel een dorp op de IJssel. Door de eeuwen heen is de naam op uiteenlopende wijze geschreven: Crimpene op den Yssel, Crimpen opte Issel, Crimpene of Crempene op ‘t IJssel. In de volksmond werd de plaats begin 1800 ook wel Tingenijssel genoemd. Krimpen was in het verleden een ander woord voor rivierbocht. Met de toevoeging ‘aan den IJssel’ onderscheidt het dorp zich van de buurgemeente Krimpen aan de Lek.
Krimpen aan den IJssel ligt in de westpunt van de Krimpenerwaard. Een gebied dat al eeuwen ingeklemd ligt tussen twee rivieren, de Hollandsche IJssel en de Lek, die vanaf de achtste eeuw hun huidige bedding volgen. Historische geschriften maken melding van het feit dat Krimpen aan den IJssel in 1630 vijftig huizen telde met in totaal tweehonderd inwoners. Het dorp bleef eeuwenlang een agrarische samenleving met in 1946 zo’n 6.550 inwoners. De mensen woonden voornamelijk langs de IJssel- en Lekdijk. Ook stonden er huizen in de tot 1855 zelfstandige gemeente Stormpolder. Veel Krimpenaren hadden werk in de steenbakkerijen en op de scheepswerven, die zich al sinds eeuwen gevestigd hadden in de Stormpolder en langs de IJsseldijk.
Bent u geïnterresseerd in meer informatie over de historie van Krimpen bezoek dan ook de website van de Historische Kring Krimpen aan den IJssel.
Een groeiende gemeente
De groei van Krimpen aan den IJssel is op gang gekomen met de bouw van de Algerabrug. Na de watersnoodramp van 1953 werd het eerste Deltawerk gerealiseerd met de bouw van de stormvloedkering in de Hollandsche IJssel. De vaste oeververbinding van Krimpen aan den IJssel kon in 1958 in gebruik worden genomen.
De woningbouw breidde zich in een snel tempo uit over het hele grondgebied van de gemeente. Eerst werd de polder Kortland volgebouwd, daarna volgde de polder Langeland. In 1995 is de woningbouw begonnen in de nieuwe en laatste woonwijk Lansingh-Zuid. Als deze wijk gereed is zal Krimpen aan den IJssel 11.610 woningen tellen. Krimpen is dan uitgegroeid tot een mooie gemeente met zo’n 30.000 inwoners.
Tell your friends
CONTACT
RECENT FACEBOOK POSTS
facebook.com15-jarige Capellenaar vast voor overval tankstation Krimpen
Timeline Photos
Morgen #woonbeurs #Gemkadij. Kom alles te weten over #startersleningen #duurzaamheidslening #Prinsessenpark
Timeline Photos
Morgen, 19 maart, zijn wij van 11.00 tot 16.00 uur te vinden op de Woonbeurs Krimpenerwaard in het Adviescentrum van Rabobank Krimpenerwaard. We vertellen u daar meer over onder andere de starterslening, duurzaamheidslening, politie keurmerk veilig wonen en projecten zoals Prinsessenpark en De Wilgen. Komt u ook?
Kinderboerderij Klein Boveneind
Photos from Gemeente Krimpen aan den IJssel's post
Op 16 maart heeft wethouder Marco Oosterwijk samen met 26 enthousiaste kinderen van de Jeugdnatuurwacht bomen geplant in het kader van de Nationale Boomfeestdag. De wethouder plantte samen met de kinderen de eerste boom, de Acer Freemanii ‘Elegant’ (rode esdoorn). De Duindoorn is sinds woensdagmiddag rode esdoorns, witte berken, tulepobomen, schietwilgen, een kweepeer en een moeraseik rijker. Gemeente Krimpen aan den IJssel doet al jaren mee aan de Nationale Boomfeestdag. In 2017 is Krimpen aan den IJssel zelfs de Accentgemeente van de provincie Zuid-Holland. Marco Oosterwijk: “Dit initiatief past goed in de lijn die we als groene gemeente willen uitstralen. Dat doen we niet alleen, maar samen met onze inwoners. Het planten van bomen op Nationale Boomfeestdag is daar een onderdeel van. Met elkaar maken we Krimpen de groene gemeente die het nu is. We doen niet voor niets mee aan de Entente Florale, de groencompetitie om de groenste stad van Nederland 2016 te worden.”
Timeline Photos
Op woensdag 6 april 2016 wordt een raadgevend referendum gehouden over een associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne. Een belangrijk moment waarop u invloed uit kunt oefenen. U bent dan ook van harte welkom in een van de stembureaus. De stemlokalen zijn geopend van 7.30 tot 21.00 uur. Met uw stempas en geldig identiteitsbewijs kunt u stemmen in een van de stemlokalen in de gemeente Krimpen aan den IJssel. Meer info http://ow.ly/YKoZ0
Timeline Photos
Altijd al willen weten wat de burgemeester in het weekend doet? Of hij van sport houdt? Wat hij van een bepaald besluit vindt? Twee weken lang kunt u in de comments alle vragen stellen die u maar wilt. Het onderwerp mag politiek of persoonlijk zijn. Na deze twee weken zoeken we samen met burgemeester Martijn maximaal 6 leuke vragen uit en gaan deze beantwoorden. Het beantwoorden gaan we op een heel bijzondere manier doen. Dus hou ook vooral deze post in de gaten. Heeft u vragen voor burgemeester Martijn? Stel ze dan hieronder!
Timeline Photos
In het kader van boekenweek 2016 (12-20 maart) zijn wij op zoek gegaan naar schrijvers uit Krimpen aan den IJssel. Wist u dat er in Krimpen aan den IJssel een aantal bekende schrijvers wonen, zoals; Cees Pols (De Hef ziet alles), Saskia Oudshoorn (Buiten Spel), Teunie Suijker (Veel verhalen spelen zich af in de Krimpenerwaard, zoals Manege de Driesprong) en Ivo Verbiest (Spraakverwarming). Waarschijnlijk zijn er nog meer auteurs in Krimpen aan den IJssel woonachtig, dus mocht u nog iemand kennen, dan kunt u deze achterlaten in de comments. De Bibliotheek in Krimpen aan den IJssel heeft zelfs een aparte plek ingericht voor lokale schrijvers http://ow.ly/YJTYQ Uiteraard wilden we ook graag weten wat het favoriete boek is van burgemeester Martijn Vroom. Het boek wat Martijn nu leest is 'Exodus' van de schrijver Leon Uris. Omdat Martijn graag leest willen we u vragen welk boek hij absoluut eens moet lezen. Wij zijn benieuwd!!
Politie Rotterdam, district Rijnmond-Oost
Timeline Photos
Bent u op zoek naar een geschikte basisschool voor uw kind? Hou er dan rekening mee dat diverse basisscholen in Krimpen aan den IJssel in maart en april hun open dagen houden. Basisscholen of ouders van leerlingen kunnen in de comments de open dag van hun basisschool vermelden.
Afgelopen zaterdag is een zwarte drone zoek geraakt in de omgeving van de Weegbree en Zilverschoon in Krimpen. Wellicht ligt deze drone bij iemand in de tuin of op het (garage)dak. De 12 jarige eigenaar wil zijn drone graag terugvinden. Wie heeft deze drone gevonden? Neem dan contact op met ons via telefoonnummer 14 0180.
NLdoet - Klus zoeken
11 en 12 maart start de grootste vrijwilligersactie van Nederland, NLdoet. Ook in de Krimpenerwaard zijn er de nodige klussen, zoals onderhoud in het Loetbos en verven bij de zorgboerderij, waar u zich voor aan kunt melden. Vanuit de gemeente Krimpen aan den IJssel zullen een aantal raadsleden en wethouders deelnemen. Wilt u ook meehelpen? Klussen bekijken en aanmelden kan hier: http://ow.ly/Z9w0H
PICTURES BY OTHER USERS ON INSTAGRAM
cesarecaio
My dutch family
goud3634krimpen,gemkadij
Burgemeester Martijn Vroom @mwvroom reikte aan Andrew Roos de Guldemont-oorkonde uit voor zijn verdienste voor de Krimpense samenleving. #Krimpen #gemkadij