Historisch Hoogvliet
Description
Stichting Historisch Genootschap Hoogvliet heeft ten doel het bewaren en documenteren van de geschiedenis van Hoogvliet in al haar vormen
Tell your friends
CONTACT
RECENT FACEBOOK POSTS
facebook.comHet AD publiceerde ook dit filmpje met alleen oude beelden, eerst Rotterdam, daarna Hoogvliet. Geweldig materiaal van het bevrijdingsfeest van augustus 1945 in Hoogvliet! (Hoogvliet beelden vanaf 1.21 min) https://www.ad.nl/video/unieke-oorlogsbeelden-van-rotterdam-opgedoken~vp33719/webview
In 1948 kreeg Hoogvliet haar muziektent, in het weiland osstelijk van de Dorpsstraat, ongeveer op de plek waar nu de de SBO Hoogvliet school staat. Op 30 juli 1948 vonden de openingsfeestelijkheden plaats, getuige het bijgaande krantenbericht. De foto kregen we echter jaren geleden aangeboden als zijnde de opening in 1949... Dat klopt dus niet. De vraag doet zich nu voor of dit wel een foto van de opening is. In ieder geval is het DES die speelt (we hebben nog een foto van dezelfde dag) en de Nederlandse driekleur hangt uit maar van de andere groepen die optraden bij de opening is in ieder geval niets te zien... Wie weet meer? De muziektent was helaas geen lang leven beschoren want met de afbraak van de Dorpsstraat moest in het begin van de zestiger jaren ook de muziektent afgebroken worden. Dat muisje had trouwens nog een staartje maar daarover misschien een andere keer of in ons blad Kortavonden wat meer.
Onbekend filmmateriaal van bevrijdingsfeesten Hoogvliet 1945 opgedoken! De beelden betreffen de feesten die gehouden werden in augustus 1945 (Koninginnedag). Documentairemaker Joop de Jong heeft contact gezocht met Historisch Hoogvliet en we gaan onze medewerking verlenen aan de documentaire. In het AD filmpje zitten al wat Hoogvlietse beelden. Het is niet veel materiaal, zegt de heer De Jong, maar wel nieuw ontdekt en uniek materiaal. https://www.ad.nl/rotterdam/unieke-films-uit-de-oorlog-tonen-verwoest-rotterdam~aa091966/
Week 15 Nog een krantenfoto deze keer, van een nog lege Max Havelaarweg. Begin jaren zestig viel het namelijk nog wel mee met het autoverkeer op de Westpunt. Dat zou snel veranderen. Links de twee kleuterscholen van de wijk. Geheel links de protestants christelijke kleuterschool Westpunt met ernaast de rooms katholieke kleuterschool (dat gebouwtje staat er nog steeds en geeft al vele jaren onderdak aan de schietvereniging Flaubert). De bloemperkjes, het speelterrein en de zandbakken liggen te schitteren van nieuwigheid. Op de achtergrond zien we de wijk Digna Johannapolder.
MAAK KANS OP EEN GRATIS DIGITAAL JAARABONNEMENT OP ONS KWARTAALMAGAZINE KORTAVONDEN! Binnenkort hebben we namelijks iets te vieren. We hebben inmiddels 1.996 vind-ik-leuks op de fb pagina van "Historisch Hoogvliet", 896 vind-ik-leuks in bij "Je bent pas een echte Hoogvlieter als..." en 169 leden van de Historisch Hoogvliet groep (u kunt als lid ook anderen uitnodigen!). Als we met alle drie boven de ronde cijfers uitkomen, 2.000, 1.000 en 200 verloten we 6 digitale jaarabonnementen onder de personen die op dit bericht op een van de drie pagina's reageren! Als u op alle drie de pagina's reageert maakt u dus meer kans :)
Week 14 Op zoek naar iets van Hoogvliet dat ook nog een link heeft met Pasen had ik niet veel resultaat. Uiteindelijk stuitte ik op een krantenartikel over de Zalmplaat, uit het Vrije Volk van donderdag 29 april 1965, 53 jaar geleden dus... Daarin werd Pasen tenminste genoemd :) Het gaat in die tijd weliswaar nog om Poortugaals grondgebied maar je bent een Paashaas als je daarop let. Twintig jaar later was het (zeer tegen de zin van de bewoners) al Hoogvliet-Rotterdam ;) Het zal de bewoners van toen wel worst zijn geweest. Veel hadden eieren voor hun geld gekozen en namen de veel hogere huur voor lief om een mooie en ruime flat in Hoo... uh, Poortugaal te mogen betrekken. Oké, er was nog bijna niets en de wijk was nog van nature autoluw. Maar de winkels waren "dichtbij" op de Meeuwenplaat en je voelde je een pionier! "Op de Zalmplaat, de tweede woonwijk op Poortugaals grondgebied van 't snel groeiende Hoogvliet, was tot voor kort alleen nog maar de Antwoordkerk, als klapstuk van de verleden jaar gevoerde actie der samenwerkende kerken in een week tijd uit de poldergrond geschoten en voltooid. Sinds Pasen is daar verandering in gekomen. Van het complex van 632 woningen, dat daar gebouwd wordt volgens het systeem Dura-Coignet, zijn de eerste zestien, gelegen aan de Viskaarweg, opgeleverd." ^HvdB
Je knippert even met je ogen... en er is weer een oud stuk "nieuw Hoogvliet" verdwenen! Secretaris Bas Lengkeek maakte van de week nog even snel een foto van de sloopwerkzaamheden aan de Oude Wal westzijde. Eigenlijk wel zonde dat deze 65 jaar oude winkeltjes moesten verdwijnen; ze waren zo leuk voor starters. Waren ze zo slecht? Onbewoonbaar? Te duur in onderhoud? Ik weet het niet. Ik weet alleen dat er een stukje markant oud-nieuw Hoogvliet is verdwenen. ^HvdB
Normaal gesproken is Historisch Hoogvliet de laatste zaterdagmiddag van de maand open maar omdat de komende zaterdag tussen Goede vrijdag en Eerste Paasdag 1 april valt werd besloten de openstelling een week naar voren te halen (dat kwam ook mooier uit zodat we om de week de expositie over de Plof van 1968 konden openstellen). LET OP: DUS ZATERDAG 31 MAART ZIJN WE GESLOTEN! Omdat er afgelopen zaterdag 24 maart toch nog weer ongeveer 70 mensen (!) de expositie over de Plof bezochten is besloten de tentoonstelling in ieder geval te laten hangen tot en met de openstelling op 28 april (van 14.00-17.00 uur) om zo mensen die de voorgaande openstellingen hebben gemist toch nog de gelegenheid te geven de expositie te zien.
Week 13 We zijn wat te laat met het vieren van de start van de lente want dat was 20 maart en dus al vorige week. Maar tijdens werk aan onze fotocollectie kwamen we deze foto met het schaap en haar lammetjes tegen en dachten: dat moet de weekfoto worden. Dit is er wel een voor de oud Hoogvlieters onder ons want de foto dateert alweer uit 1941 en was na ca. 1965 niet meer te maken geweest. De fotograaf staat onderaan de Dorpsstraat, met rechts de Laning,en kijkt omhoog langs de dijk naar het café van Van Luijk. Het was het laatste gebouw van de Dorpsstraat dat werd afgebroken en stond ongeveer op de hoek bij de lagere school De Schakel. De oude Dorpsstraat (dijk) lag op het tracé van de huidige straat de Cloese.
Week 12 Een prentbriefkaart deze keer, van de Grondelstraat. De Grondelstraat ligt in de wijk Meeuwenplaat, op de grens met de wijk Zalmplaat. Hij verbindt de Lampreistraat met de, overigens veel nieuwer en later aangelegde, Karperstraat. Het benoemingsbesluit van de straat naam is van februari 1958. De straat ligt er dus al zeker 60 jaar. In 2007 won een portiek in de Grondelstraat 400 euro met de "Pimp je portiek" wedstrijd :) De grondel is een baarsachtige, kleine vis. Heeft u er gewoond? Woont u er nog? Laat uw ervaringen eens horen.
Week 11 Deze week een foto van tien jaar terug. We zien natuurlijk de Dorpskerk aan de Achterweg met rommelmarkt op het plein ernaast, waar nu het verplaatste monument staat voor de omgekomen mensen uit de Tweede Wereldoorlog. De parkeerplaats is er al wel maar van de bebouwing op de hoek Kinheim/Achterweg en van de afrit van de Groene Kruisweg naar de Kinheim/Cloese is nog geen spoor te bekennen (met dank aan J. Groot Bramel).
Aanstaande zaterdag 10 maart is het bezoekerscentrum van Historisch Hoogvliet aan de Overwolde 48 van 14.00 tot 17.00 uur weer open en kunt u de expositie 'De Plof van '68' weer zien. LET OP: de reguliere openstelling van Historisch Hoogvliet op de laatste zaterdagmiddag van de maand komt te vervallen omdat 31 maart de zaterdag tussen Goede Vrijdag en Pasen is. Die openstelling is 1 week vervroegd naar 24 maart!