Dansk Blindesamfund
Description
Velkommen til Dansk Blindesamfunds officielle Facebookside Dansk Blindesamfund er en uafhængig privat forening, opbygget og ledet af mennesker, der er blinde eller stærkt svagsynede. Foreningens formål er at varetage blinde og stærkt svagsynedes interesser for herigennem at sikre ligestilling med andre borgere i samfundet samt mulighed for selvbestemmelse over eget liv og egen tilværelse. Vi udgør et landsdækkende fællesskab, hvor vi inspirerer og støtter hinanden. Vi støtter endvidere aktivt blinde og stærkt svagsynede i udviklingslandene.
Tell your friends
CONTACT
RECENT FACEBOOK POSTS
facebook.comNu er der godt nyt til alle filmelskere. I dag har den danske film "Gud taler ud" premiere i landets biografer, og synstolkningen af filmen er klar på appen MovieRaeding. Filmen er baseret på forfatteren Jens Blendstrups selvbiografiske roman om sin far. Anvendelsen af MovieReading betyder, at du kan se filmen i alle biografer i hele landet, der viser filmen. Vi er glade for, at det er lykkedes at få filmen synstolket, og vi arbejder fortsat på at få gjort synstolkning af film til en obligatorisk del af filmproduktionen i fremtiden. Det sker i samarbejde med Det Danske Filminstitut. Del gerne, så flest muligt får kendskab til synstolkningen af "Gud taler ud". Allerede i efterårsferien er der premiere på endnu en film med synstolkning, nemlig børnefilmen "Den utrolige historie om den kæmpestore pære." Filmen er en animation af Jacob Martin Strids populære børnebog af samme navn. Det er en oplagt og hyggelig udflugt for hele familien i løbet af efterårsferien. Rigtig god fornøjelse i biografen. Du kan læse mere om filmens handling på Filminstituttets hjemmeside: http://www.dfi.dk/Nyheder/FILMupdate/2017/september/Gud-taler-ud.aspx På vores hjemmeside finder du en vejledning til MovieReading: https://blind.dk/om-os/nyheder/gud-taler-ud-med-synstolkninger
Sæt dig godt til rette i biografens bløde sæder og lad lyduniverset og de fantastiske lydfortællinger omslutte dig. Det er det simple koncept bag Københavns Radiobiograf, der i den kommende weekend afholder en 3-dages festival, hvor der er fokus på den gode lyd og den gode fortælling. Du kan fx lytte til historier, der kommer fra hjertet til 'Kærlighed i Gloria’ eller tage til stedspecifik lytning i et kolonihavehus på Christianhavn, hvor du kan lytte til den legendariske DR-montage, ‘Afslag på et kys’. Det og mange flere arrangementer kan du finde flere informationer om på www.radiofestival.dk Du kan også tilmelde dig på festivalens facebookside: https://www.facebook.com/events/1952940348321632/?fref=ts Hvis du gerne vil deltage i et eller flere af festivalens arrangementer, men har brug for en ledsager ved ankomsten, er du velkommen til at en af arrangørerne bag festivalen, Morten Narvedsen, så vil han eller en anden af festivalens arrangører tage særligt imod et aftalt sted. Morten kan kontaktes på mortennarvedsen@gmail.com. Rigtig god fornøjelse.
I dag er det kun muligt at søge om en ledsager, hvis du mister synet inden du fylder 67 år. Men langt de fleste danskere mister først synet, når de runder 70 år, og så er det ikke muligt at få hjælp til fx. at gå på indkøb. TV2 har i dag fokus på manglende ledsagelse til blinde og stærkt svagsynede, som er fyldt 67 år, og her fortæller Aase Hansen fra Hillerød bl.a., at hun føler sig ensom og isoleret i sit hjem. Vi håber, at mange flere af landets kommuner vil lade sig inspirere af Viborg og Lyngby-Taarbæk kommuner, der som de eneste to kommuner ser ledsagelse som en investering i mennesker med handicap. Du kan læse mere om manglende ledsagelse for blinde og stærkt svagsynede på TV2s hjemmeside: http://nyheder.tv2.dk/samfund/2017-09-18-da-hun-fik-brug-for-en-blindeledsager-var-det-for-sent-hun-var-for-gammel Del gerne opslaget, så vi kan få skabt opmærksomhed om behovet for ledsagelse, også efter man er fyldt 67 år.
At dyrke idræt er en selvfølge for rigtig mange mennesker, og det er det også for mennesker med handicap - det kan dog være forbundet med nogle udfordringer. Derfor inviterer Parasport Danmark til Parasportens dag d. 23. september i Vejle, Aalborg og på Frederiksberg. Her kan du stifte beskendtskab med handicapidræt, fx. goalball, som er en slags håndbold for mennesker med synshandicap. Du kan også få mere at vide om, hvordan du kan dyrke idræt i dit lokalområde. Og en række af parasportens professionelle atleter fortæller om deres vej til podierne ved de internationale konkurrencer. Læs mere om Parasportens dag på deres hjemmeside: www.parasportensdag.dk. Her kan du også tilmelde dig.
I går udfordrede Fredericia Handicapråd kommunalpolitikere og sig selv ved at skulle finde rundt i Fredericia centrum med en blindestok i hånden og bind for øjnene. Heldigvis kom ingen til skade, men politikerne fik helt sikkert øjnene op for, hvor vigtig tilgængelighed er i en by. Bl.a. står nye ledelinjer i Fredericia højt på Handicaprådets dagsorden. Også om aftenen blev politikerne udfordret, da de skulle spise en tre-retters middag i mørke på Fuglsangcentret. Gæsterne var dog i gode hænder hos to blinde tjenere. Du kan læse mere om gåturen i Fredericia på Fredericia Dagblads hjemmeside: http://frdb.dk/fredericia/Handicapraad-med-gaester-famlede-i-blinde-i-indre-by/artikel/140369 Her kan du også se billeder fra gåturen, hvor deltagerne kæmper med at finde vej uden om skilte og kantstene.
En førerhunds uddannelse begynder hjemme hos en helt almindelig familie, som får hvalpen når den er ca. 8 uger. I weekenden var 18 kommende førerhunde og deres foderværtsfamilier samlet på Fuglsangcentret til faglige oplæg, praktisk træning og ikke mindst hundeleg. Foderværtsfamilierne spiller en vigtig rolle i uddannelsen af en førerhund, for det er her hunden bl.a. lærer at være alene hjemme, færdes i trafikken uden at blive forvirret og vænner sig til andre mennesker. Som foderværtsfamilie har man selvfølgelig et ansvar, men der følger også mange sjove og hyggelige oplevelser med en lille hvalp, der en dag kommer til at gøre en stor forskel for et menneske med synshandicap. Hvis du har lyst til at vide mere om at være fodervært for en kommende førerhund, er du meget velkommen til at kontakte os. Du kan også læse mere på vores hjemmeside: https://blind.dk/tilbud/foererhunde/fodervaertsfamilier/fodervaerter-modes-vil-du-ogsa-vaere-fodervaert Billederne er fra weekendens foderværtstræf, hvor hvalpene lå roligt under bordene ved oplægene og øvede sig i at gå i snor.
VI SPRINGER FOR DET GODE SYN! STØT FORSKNING I ØJENSYGDOMME På søndag springer et af vores medlemmer, Morten Bonde, faldskærmsudspring sammen med sin far. Morten vil gerne bruge anledningen til at sætte fokus på øjensygdomme og ikke mindst samle midler ind til forskning i bekæmpelse af øjensygdomme, så færre bliver ramt af et synshandicap. Morten siger selv om sin motivation for at samle ind til øjenforskning: "Børn og unge kan også blive blinde, og det rammer dem på alle områder af livet! Det er særligt traumatisk at blive synshandicappet eller blind, når man er midt i udviklingen af sit liv, sin personlighed, erhverv og interesser. I Danmark er det navnlig børn og unge med kroniske arvelige øjensygdomme, der bliver svært synshandicappede eller blinde. Disse øjensygdomme er, i modsætning til de ældres øjensygdomme, i stort omfang uhelbrelige. Øjenfonden er en væsentlig bidragsyder til forskningen indenfor dette område. Vi har brug for din støtte, så vi kan forske i nye effektive behandlingsmetoder, der kan komme os alle til gavn i fremtiden." Du kan læse mere om Mortens faldskærmsudspring på JydskeVestkystens hjemmeside: http://www.jv.dk/kolding/Naesten-blind-mand-springer-i-faldskaerm-for-velgoerenhed/artikel/2533432 Hvis du vil give et bidrag kan du sende en sms 1245 og skrive SYN. Det koster 150 kr. + alm. sms-takst. Tjenesten udbydes af Dansk Blindesamfund, Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup, tlf. 38 14 88 44. https://blind.dk/stoet-os
Dansk Blindesamfund udvikler Fremtidens Lydavis I disse dage er medlemmer af Dansk Blindesamfund samlet på Fuglsangcentret i Fredericia for at skabe idéer til, hvordan vi fremover kan sikre, at mennesker med synshandicap får adgang til aktuelle nyheder fra lokalområdet – i dag er lydaviserne ofte 14 dage gamle, når de når frem til brugerne. Innovationshuset Social Digital står for processen, hvor brugernes egne erfaringer er grundlaget for idéudviklingen af Fremtidens Lydavis. Ambitionen er, at vi i november har et klart billede af, hvordan vi kan skabe en fremtidssikker og bæredygtig lydavis, som leverer aktuelle nyheder og sikrer adgang til opdateret information om lokalsamfundet. Du kan læse mere om workshoppen på vores hjemmeside: https://blind.dk/om-os/presserum/pressemeddelelser/pressemeddelelse-dansk-blindesamfund-udvikler-fremtidens-lydavis Billederne viser workshoppens deltagerne i diskussion om den ideelle lydavis. Ligeledes er det et billede af to sorte kasser med klodser og post-its. I går skulle deltagerne nemlig også bygge en fysisk version af den teknologiske løsning, som skal afspille lydavisen.
TV-programmet EuropaMagasinet sætter fokus på tilgængelighed for mennesker med handicap i programmet "Er antennerne ude eller inde?" FU-medlem i Dansk Blindesamfund, Ask Abildgaard, debatterer med kulturminister, Mette Bock, hvordan EU´s tilgængelighedsdirektiv (European Accessibility Act) skal sikre ens krav for virksomhederne på tværs af EU’s grænser, og støtte medlemsstaternes indsats for at leve op til tilgængelighed i henhold til FN’s Handicapkonvention. Forhandlingerne om et tilgængelighedsdirektiv på tværs af EU er i gang i Parlamentet, og vi følger processen tæt. Derudover diskuterer de to debattører også mediebilledet i Danmark, og hvilken vægt adgang til tilgængeligt medieindhold får i det kommende medieforlig. Bliver der taget hånd om litteraturen, de kulturelle institutioner og websites? Samarbejder dansk it og kulturinstitutionerne om at udvikle tilgængelighedsteknologi? Du kan se debatten på Bideos hjemmeside: http://www.bideo.dk/bideo/europamagasinet-64-er-antennerne-ude-eller-inde (åbner i nyt vindue)
Dansk Blindesamfunds solidaritet rækker langt I denne uge besøger Jesper og Susanne fra Dansk Blindesamfunds internationale afdeling vores søsterorganisation, CAB i Liberia. Siden sidste sommer har vi i fællesskab arbejdet på at skabe et udviklingsprojekt med det formål at styrke den liberianske blindeorganisation i lokalområderne. Projektet er støttet af DHs Handicappulje, og har allerede nu resulteret i et nyt træningshus for blinde og stærkt svagsynede i lokalafdelingen i Grand Bassa. Jesper og Susanne besøger en række lokalafdelinger for at følge projektets udvikling, og ikke mindst få et førstehånds indtryk af, hvilken forskel samarbejdet gør for mennesker med synshandicap i Liberia. Du kan læse mere om besøget og udviklingsprojektet i Liberia på vores hjemmeside: https://blind.dk/maerkesager/ulandsprojekter/blog-fra-medarbejdere-i-felten/besoeg-i-liberia-2017 På billederne kan du se træningshuset i Grand Bassa, hvor præsidenten for CAB, Beyan Kota, holder tale for medlemmerne, og Jesper sammen med en flok glade børn fra lokalområdet.
I søndags blev der afholdt Aarhus Halvmaraton med 5.000 deltagere. Heriblandt var Søren, som er medlem af Dansk Blindesamfund. I aftes fortalte han i Aftenshowet om sin deltagelse og om, at han bl.a. har brugt Facebook til at finde løbe-guides. Det er nemlig ikke helt så let at løbe alene når synet mangler. Når man løber sammen har man en snor imellem sig, som løbeguiden trækker i for at signalere, at man skal holde til højre eller løbe uden om nogle andre. Rigtig mange mennesker med synshandicap løbetræner, og vi oplever en stigende interesse fra både løbeklubber og fra seende løbere, som melder sig som løbeguides. Det er vi meget glade for og håber, at endnu flere med lyst til at få pulsen op, får mulighed for at løbetræne sammen med andre. Hvis du er interesseret i at vide mere om at være løbeguide, er du velkommen til at skrive til os enten her på Facebook eller på info@blind.dk Du kan se og høre Søren fortælle om sin motivation for at deltage i Aarhus Half og om, hvad løb og det at udfordre sig selv betyder for ham på Aftenshowets hjemmeside: https://www.dr.dk/tv/se/aftenshowet/aftenshowet-tv/aftenshowet-2017-08-08#!/00:44:03
En sommerferie-anbefaling Hvis sommerferien går til Aarhus, skal du give dig selv en oplevelse ud over det sædvanlige i Den Gamle By. Her kan du nemlig i museets 1970’er-kvarter besøge et af vores medlemmers lejlighed, som den så ud i 1974. Henning Eriksen fortæller selv i små video-klip, hvordan han indrettede sig, og hvordan han levede i København for mere end 40 år siden. Ved åbningen af udstillingen i oktober 2016 fremhævede Thorkild Olesen, at valget af netop Hennings lejlighed gør en stor, positiv forskel i kendskabet til mennesker med synshandicap: "Det betyder meget for os, at Den Gamle By har valgt at indlemme os i den permanente udstilling. På den måde kan folk se, at vi bor og lever i vores egne hjem, og at der, på nær hjælpemidlerne og ordenssansen, ikke er den store forskel på os.” Du kan læse mere om Hennings lejligheden og udstillingen af 1970’erne på Den Gamle Bys hjemmeside: http://www.dengamleby.dk/velfaerdsdanmark-1970erne/folks-hjem/blind-mands-lejlighed/ Du kan også læse om lejligheden på vores hjemmeside: https://blind.dk/stoet-os/oejeblikket/oejeblikket-nr-9-maj-2017/indblik-i-en-blind-mands-hverdag-i-702019erne-1