Top Local Places

Rebildselskabet

Rebildvej 29, Rebild, Skørping, Denmark
Non-profit organization

Description

ad

Rebildselskabet er en Dansk-Amerikansk Venskabsforening. Vi arbejder for at styrke og støtte venskabet og de kulturelle bånd mellem folk i  USA og  Danmark. www.rebildfesten.dk Det startede i Amerika for mere end 100 år siden. En kreds af dansk-amerikanere fostrede ideen om at finde et sted i Danmark, hvor man kunne samles en gang om året for at møde slægt og venner. Og mere symbolsk - et udsagn om at de der drog ud, ikke glemte, hvor de kom fra. Udvandringen startede så småt i de fattige år efter Napoleonskrigene - med statsbankerot og tab af Norge. Senere i det 19. århundrede kom der mere fart på og man regner med at omkring 300.000 danskere udvandrede i åreneop til 1. Verdenskrig. Det præcise antal kan ikke opgøres, da danske fra Sønderjylland, efter 1864 blev registreret som tyske udvandrere.

Det var drømmen om frihed og et bedre liv, der var drivkraften. De søgte især til de nordligste stater i USA - i lighed med udvandrere fra de andre skandinaviske lande - hvor klima og landskab mindede mest om det de forlod. For landmænd lå der en særlig attraktion. Værtslandet tilbød næsten gratis jord - mod indhegning og opdyrkning, og ”et hus med Dør og Vindue” rejst det første år! Ofte var det kun dør og vindue der var af træ, resten græstørv! Det var hårdt slid, men det var besværet værd. For mange var det en lykkelig beslutning.


Men de udvandrede glemte aldrig deres fædreland. Og i de første år af det tyvende århundrede kom tanken om at købe jord i det gamle land hvor man kunne mødes med slægt og venner. På de store friluftsmøder samledes folk i de år for at modtage tidens strømninger, som fortalt af Jeppe Aakjær på ”Jenle” og Johan Skjoldborg på ”Dynæs” ved Himmelbjerget, store udendørs stævner, en folkelig tradition som vi har bevaret i Rebild.

De fleste udvandrede havde jyske rødder og det var oplagt at søge her. Initiativtageren Max Henius var fra Aalborg, og valget faldt på et smukt, bakket hedelandskab i udkanten af Rold skov - Rebild Bakker. Der var mere end 10.000 deltagere til den første Rebildfest i 1912, deraf mener man at mere end 1000 var fra USA. Set med nutidens øjne imponerende. Den unge konge, Chr den X, deltog sammen med dronning Alexandrine, og fik skødet på de ca. 140 tønder land overrakt med Betingelsen: At der hvert år på 4. Juli, USA`s Uafhængighedsdag måtte være ”Rebildfest” i bakkerne. Gennem alle årene har kongehuset vist Rebildselskabet stor opmærksomhed. Det er vi både glade og taknemmelige for.

Det er blevet os fortalt at fejringen i Danmark er den største uden for USA. Det er vi stolte over. Det er en smuk tradition, fastholdt gennem 100 år. Den vidner om et ubrydeligt venskab mellem to nationer, der har et værdigrundlag med fællesnævnere som frihed og demokrati. Vi står sammen. I dagens anledning - de 100 år - vil nogen måske stille spørgsmålet om venskabsforeninger ikke er blevet overhalet af tiden. Det mener jeg ikke. Både på det praktiske og symbolske plan bidrager Rebildselskabet til at holde fast i de venskabsbånd, der knytter os sammen - på tværs af geografien.

CONTACT

Quiz