Middelfart Museum
Description
Middelfart Museum har 5 udstillingssteder i Middelfart, byarkiv, diverse arrangementer, og byvandringer. NB vi har desværre ikke ressourcer til at besvare spørgsmål og kommentarer på Facebook. Skiv til info@middelfart-museum.dk
Tell your friends
CONTACT
RECENT FACEBOOK POSTS
facebook.comPhotos from Middelfart Museum's post
BYARKIVET FORTÆLLER af Lisbeth Vognsen JUL I MIDDELFART ”Salatfadet” - jul ca. 1959 Præsten boede på Østre Hougvej, og hans tre døtre glædede sig som altid meget til jul. De skulle bage småkager sammen med moderen og lave julepynt. Også ønskesedlerne skulle skrives, og de to yngste skrev ”marcipangris” på deres. Måske var de lidt trætte af, at tanterne altid gav dem sæbedukker – sæbe i facon som et barn svøbt i en vaskeklud. Større ønsker som Laura-bøger (”Det lille hus på prærien”-serien), farver og tegneblokke blev også noteret – ikke strømpebukser; det fik de alligevel. Juleaftensdag var ulidelig lang. Træet stod pyntet med kagefigurer, fars flettehjerter fyldt med slik, engle og glimmer. Under træet lå pakkerne, og de blev nøje vurderet efter størrelse og facon. Familien skulle selvfølgelig i kirke til den sene gudstjeneste; så ville hele huset dufte af andesteg, når de kom hjem. Præsten, faderen, havde tidligere på eftermiddagen haft julegudstjeneste i Hospitalskirken. Han havde altid sin præstekjole med i en brun kuffert. Så klædte han om på stedet og lagde sit almindelige tøj i kufferten imens. Denne dag efter tjenesten på Hospitalet tog han direkte ned i Middelfart kirke i taxa uden at skifte fra præstekjole, og i skyndingen glemte han sin kuffert. Efter den højtidelige gudstjeneste, hvor lys, salmer og faderens afsyngen af en svær solo var gået op i en smuk enhed, trådte de ud i et forrygende snevejr. Nu stod faderen i sin præstekjole og kunne vanskeligt forcere snedriverne i den. Han sendte kirketjeneren over på politistationen (nu domhus) for at låne en telefon. Han ringede efter en taxa, men der var ingen ledige på grund af vejret. Den vagthavende politimand forbarmede sig over familien og beordrede dem kørt hjem i en ledig politibil – det var ”salatfadet”! Præstefruen tøvede, men satte sig ind. Og naboerne gjorde store øjne, da de så præsten i fuldt ornat stige ud af politibilen! Anden blev spist, og dansen gik omkring træet i stearinlysenes skær. Og gaverne! Inger Margrethe fik så mange marcipangrise, at hun en af juledagene havde forspist sig og måtte levne et grisehoved. ”Det gemmer jeg til at lave sylte af”, sagde hun. Foto: Juleaften i præstens hjem på Østre Hougvej, ca. 1959. Julekort med billede af Hotel Melfar med Melfar Vinstue 1947.
Timeline Photos
BYARKIVET FORTÆLLER af Lisbeth Vognsen JUL I MIDDELFART ”Juleskibet” - jul ca. 1933. For de arbejdsløse og udstødte var 30-erne hård tid, fortalte tidligere havnefoged Mogens Jensen om sin barndom i Middelfart. ”Der var mange ledige hænder, men ingen brug for dem”. Havnearbejdere, der var medlem af fagforeningen, skulle stille til mønstring tre gange om dagen, lige meget om der var brug for arbejdskraft eller ej. Når der kom skibe til de store virksomheder ved havnen, kunne der tjenes en skilling ved det hårde og beskidte arbejde, når der blev losset og lastet. Børnene tumlede sig overalt og måtte klare sig selv. De bidrog til de daglige fornødenheder ved at samle træ i skoven, fiske og meget andet. Men forventninger og drømme havde de, og når julen nærmede sig, trykkede de næserne flade mod butiksruderne og ønskede sig bare et lille stykke mekanisk legetøj. Og under legen glemte børnene sorgerne. Bekymringerne hørte med til de voksnes verden – dér, hvor de fleste levede fra hånden til munden. Men et ”juleskib” kunne komme som en frelsende engel: et skib lastet med kul eller koks. Så blev der måske endelig arbejde og mulighed for at tjene til at kunne fejre en beskeden jul. Drengene samlede kul og koks ved havnen, når der blev tabt noget under losningen. De var stolte, hvis de kunne slæbe en hel sækfuld hjem. Så blev der jul i de små hjem – i varmen fra kakkelovnen. Kilde: Middelfart Venstreblad 30. december 1991. Foto: Losning af kuldamper, 1930
Timeline Photos
FORTÆLLING OM JUL I CAFÉ INGA Ved Peter Storm. Onsdag d. 21. december, kl. 14.00-14.30 Café Inga, Algade 8, Middelfart. Fri entré. Program: Morten korch: Grankoglen. Novelle. P. Sørensen-Fugholm: Jul. Digt. Hans P. Lunde: Min Barndoms Juleaften. Digt. Aage Hermann: Forventningens Jul. Digt. 1923. B. S. Ingemann: Julen har bragt velsignet bud. Sang.
Timeline Photos
BYARKIVET FORTÆLLER af Lisbeth Vognsen JUL I MIDDELFART ”Fyret” - jul ca. 1905. Simon Peter Jacobsen var den første fyrmester på Fænø, da fyret blev opført i 1900. Han flyttede ind med sin kone Trine og deres tre drenge Hans, Valdemar og Karl på 8, 6 og 3 år. Fænø blev deres barndoms paradis, og især julen prentede sig så dybt i dem, at de alle tre holdt jul på samme måde som voksne – de blev i øvrigt tømrere alle tre og havde på et tidspunkt firmaet ”Brødrene Jacobsen” i Elmegade. I december slagtede faderen et får, han havde købt, og det blev til saltmad og pølser. Deres egen gris blev også slagtet og lavet til blodpølse, leverpølse, rullepølse og medister. Nogle pølser blev røget i naboens skorsten, andre blev lagt i krukker med flommefedt. En dag ved aftenstid, efter at fyret var blevet tændt, sejlede hele familien til Teglgård for at se juleudstilling i Middelfart. De sluttede besøget med aftenkaffe i Rasmussens restaurant på Torvet. Lillejuleaftensdag fældede de et grantræ, de tidligere havde udset sig; det blev sat på fod og pyntet. Juleaften spiste de risengrød og andesteg. Træet blev tændt, de dansede omkring det, og faderen sang for på julesalmerne. Gaverne var af den bløde slags – hjemmestrikket og -syet. Efter dans og gaver hyggede de sig med godter: Dadler, figner, appelsiner og sukkerfigurer – mens fyret lyste ud over Bæltet. I juledagene fortsatte festlighederne. Juledag kom landposten og fik julefrokost i fyrhuset, og der var rigeligt af hjemmebrygget øl og most. På Badehotellet var der juletræ for øens beboere, og børnene fik en godtepose. Far fyrmester holdt festtalen. Og alle pølserne – jo, de var lavet til et kæmpe pølsegilde, der samlede alle folk på Fænø i julen. Kilde: Kaj S. Jacobsen: ”Fyrpasseren på Fænø”
Timeline Photos
MIDDELFART PEBERKAGEBY Stem på dine favorit huse! Sidste dag du kan stemme er torsdag d. 15. december. Årets vinderliste kan ses fra mandag d. 19. december i Peberkagebyen. Alle kagehusene i Peberkagebyen er bagt af børn og voksne i Middelfart kommune. Med stor fantasi og dygtighed er der bagt både huse der eksisterer i kommunen med også huse af fri fantasi. Kig indenfor og mærk julestemningen. Smag en kage og lad børnene løse sjove op gaver i Peberkagebyen. Peberkagebyen er åben til og med d. 22. december Alle dage kl. 11 - 17. Fri entré. Algade 8, Middelfart
Timeline Photos
BYARKIVET FORTÆLLER af Lisbeth Vognsen JUL I MIDDELFART ”Sprællemanden” - jul ca. 1910 I Middelfart havde drengen Christian – kaldet Janus som sin far - sin barndom i starten af 1900-tallet. Byen var vokset siden slutningen af 1800-tallet, der kom bygas, elværk, jernbane og nye gader med små enfamilieshuse til arbejderne i de nye industrier Kabelfabrikken (Nordisk Kabel og Tråd) og jernstøberiet Hess. Christians forældre var arbejdere. Han kalder sin barndom lykkelig – han havde pligter ligesom sin broder og søster og bidrog med forskellige småjobs, men alt var en herlig leg for ham; han tumlede sig frit i gaden (Nygade), naturen, ja, hele byen med sine kammerater efter skoletid. Hans fader havde arbejde i Hindsgavlskovene og senere på Kabelfabrikken. Før jul lavede børnene julestads. Broderen Johannes havde købt nogle ark med sprællemænd på. Dem klippede han ud og samlede, og derpå gav han Christian et bundt, som han skulle sælge for 5 øre stykket. ”Du kan sagtens tjene masser af penge”, lovede broderen. Det første sted, Christian prøvede, var et hjem med mange børn. En lille pige lukkede op og råbte til sin mor: ”Skal vi købe en sprællemand?” Hvortil moderens høje og bestemte stemme lød fra køkkenet: ”Nej tak, vi har sprællemænd nok her!” Så var Christian færdig med at sælge sprællemænd. Selve juleaften fortæller han ikke om, men gaver fik børnene, for moderen og Bedste havde haft travlt med at strikke trøjer, strømper og halstørklæder om aftenen – i petroleumslampens skær. Mest optaget var Christian af juletræsfesten på Behrendts Hotel med Kabelfabrikkens sygekasse. Hans hår var vandkæmmet, og han var fin i matrosbluse og nypudsede støvler. Efter dansen om det store træ blev der delt godteposer ud, og Christian konstaterede tilfreds, at der var en appelsin, et stykke chokolade, fem stykker konfekt og fem figner i posen. Efter dansen og herlige glidebaneture på det glatte gulv i den store sal, meldte trætheden sig, og der var heller ikke mere i godteposen. Så overlod han gulvet til de voksnes dans. Kilde: Christian (Janus) Jensen: En middelfartdrengs barndom 1902-1916
Timeline Photos
FORTÆLLING OM JUL I CAFÉ INGA Ved Peter Storm. Tirsdag d. 13. december, kl. 14.00-14.30 Café Inga, Algade 8, Middelfart. Fri entré. Program: Morten Korch: En juleblomst. Novelle. Finn Gerdes: Ringen. Novelle. 1944. P. Sørensen-Fugholm: Julestemning. Digt. Johannes Jørgensen: Bethlehem. Digt.
Timeline Photos
LUCIADAG PÅ MUSEET Tirsdag d. 13. december fejres Luciadagen på museet. Café Inga tilbyder nybagte lussekatte og i juleudstillingen "Nordisk Jul" kan man læse historien om Luciadagen. Fri entré. Middelfart Museum, Algade 8, Middelfart. Åben kl. 11 - 17 alle dage til og med 22. december.
Timeline Photos
FORTÆLLING OM JUL I CAFÉ INGA Ved Peter Storm. Torsdag d. 8. december, kl. 14.00-14.30 Café Inga, Algade 8, Middelfart. Fri entré. Program: Morten Korch: I købmandens hus. Novelle. P. Sørensen-Fugholm. Det er Jul. Digt. Jens August Schade: Ved juletid i storbyen. Digt. Johannes Jørgensen: Julerosen. Digt.
Timeline Photos
BESØG MIDDELFART PEBERKAGEBY Åben alle dage kl. 11.00 - 17.00 til og med 22. december. Fri entré for alle. Middelfart Museum, Algade 8, Middelfart
Timeline Photos
JUL I MIDDELFART - BYARKIVET FORTÆLLER Af Lisbeth Vognsen ”Sparegrisen” - jul ca. 1850. To børn – Christian og Birgitte – var født og voksede op i Middelfart. De var børn midt i 1800-tallet; Christians far var færgekarl, og Birgittes far var skomager. Byen var lille, og gaderne samlede sig om kirken og torvet. Søndergade rammede byens huse med de ca. 1600 indbyggere ind. De små huse i sidegaderne bestod oftest af forstue og køkken med åbent ildsted samt to stuer – den ene ”stod til stads” ud mod gaden, den anden ud til gården var sove- og opholdsrum. De velhavende avlsbrugere, købmænd og brændevinsbrændere i Storegade (Algade) havde marker på byjorden og et par køer på græs. I de små beskedne huse i Vestergade, Knorregade og Smedegade var der lige plads til et par høns og en gris i baggården. Maden var ensformig: Fisk, rugbrød og grød. Men grisen var en opsparing – en rigtig ”sparegris”, der skulle slagtes til jul og give kød på bordet. Så den blev passet godt! Byen blev bombarderet i maj 1848, og beboerne flygtede ud af byen og fik kun det med, de greb i skyndingen. Men ikke Christians far! Han tog sin gris på nakken og bar den i sikkerhed udenfor skudvidde! Juletræ og gaver kendte de to børn ikke til; for dem som for alle andre var julen et overdådigt ædegilde med risengrød, steg og æbleskiver – i tranlampens skær. Christian og Birgitte blev gift og boede i Smedegade 17. Christian Nissen Wiis blev marsvinejæger og senere havnefoged. Kilde: Chr. Behrendt: Fra det gamle Middelfart, bind 1. Foto: Havnefoged Christian Nissen Wiis og hustru Birgitte med famlie, ca. 1900.
Timeline Photos
CAFÈ INGA TILBYDER HJEMMEBAGT JULEBAG Alle dage op til jul bages der dejlige julekager i Café Inga. Nyd kaffen i Ingas hyggelige julepyntede stuer og smag husets kiksekage, krydderkage med creme, juleboller eller ingefær småkager. Der kan også købes honningkager og chokolade. Vi sælger mange slags kaffe og te og til børnene har vi saft og sodavand. Åbningstider i Café Inga: Alle dage til og med 22. december kl. 11 - 17. Middelfart Museum, Algade 8, Middelfart. Fri entré.