Top Local Places

Arkæologi Vendsyssel Historiske Museum

Museumsgade 3, Hjørring, Denmark
History Museum

Description

ad

Vi har 129 års erfaring i arkæologisk udgravning og viden om Vendsyssel i oldtid og middelalder. Vi indsamler, registrerer, bevarer, forsker i og formidler Vendsyssels oldtid til Vendelboer og besøgende i landsdelen. Vi varetager arkæologien i Hjørring, Brønderslev Frederikshavn og Læsø Kommuner. Med hovedsæde på Vendsyssel Historiske Museum i Hjørring rejser vi ud i hele Vendsyssel og udgraver de levn som folk der levede i egnen i fortide efterlod sig.

CONTACT

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

HUSK FORTIDSMINDEDAGEN PÅ SØNDAG D 22. april. VHMs arkæologer stiller skarpt på fortidsminderne med tre ture se nedenfor. Men kan du ikke komme eller er du bare vild med fortidsminder så har vi en udfordring til dig! Vi vil gerne have endnu flere til at nyde fortidsminderne og hjælpe med til at bevare dem, så vi lancerer, i år, et instagram event. Besøg et fredet fortidsminde, snup et foto og læg det på instagram med følgende #tags : #fortidsminder #fortidsminderivendsyssel #fortidsmindedag #arkæologivendsysselhistoriskemuseum #jegelskervoreshistorie. og en angivelse af fortidsmindets navn, en adresse eller lignende. Så samler vi alle billederne og udvælger det bedste, der vinder en præmie.

facebook.com

Husker du Svennum Offermose? De seks menneske kranier er lige nu udstillet på Nationalmuseet, venligst udlånt af Vendsyssel Historiske Museum: Tre moseofre fra jernalderen udstilles Fra den 18. april udstiller Nationalmuseet to spektakulære menneskeofringer og et kostbart drikkehorn fra jernalderen. Der er fundet mere end 500 moselig og menneskeskeletter i danske moser gennem tiden. I 2013 blev der tilføjet seks menneskekranier til listen, da arkæologer fandt dem under en udgravning i Svennum Mose i Vendsyssel. Kranierne tilhørte to børn, tre unge mennesker og en voksen mand, som var blevet ofret i mosen for mere end 2000 år siden. Kranierne fra de mennesker udstilles nu for første gang nogensinde sammen med et kvindehoved, der stammer fra Stidsholt, Vendsyssel og et drikkehorn fra Juelstrup. Alle tre fund er lagt ud i en jysk mose af jernalderfolket. Sandsynligvis som et offer til de højere magter. Dreng kom på sporet af menneskeofring I 1859 gik en dreng på engen ved Stidsholt Mose i Vendsyssel. Her fik han øje på et bånd, der stak op af jorden. Da han trak båndet op, kom et menneskehoved pludseligt til syne. Der kendes flere eksempler på, at hoveder blev nedlagt i moser uden ledsagende kroppe. Fundet af de seks kranier fra Svennum Mose har vist, at jernalderfolket bevidst har nedlagt kranierne modsat fundet fra Stidsholt, som var nedlagt med hud og hår. -Flere af kranierne fra Svennum Mose mangler underkæben og nogle tænder, og det får en til at stille spørgsmålet om det, vi har fundet, kun er en del af et større ritual, fortæller Sidsel Wåhlin, der er museumsinspektør ved Vendsyssel Historiske Museum og som forsker i fundet fra Svennum Mose. Et menneske har været den mest kostbare offergave. Men mindre kunne også gøre det. Man ofrede også ting og mad i jernalderen. Det kunne være et lerkar med mad, knogler fra dyr, redskaber eller andre genstande som det drikkehorn, der også kan ses i udstillingen. Kohornet med bronzebeslag blev fundet tilbage i 1945 og stammer fra Juelstrup i Himmerland. De tre offerfund kan ses på Nationalmuseet frem mod udgangen af 2018.

facebook.com

Trompgård-vognen -et nyt fund af en Dejbjergvogn. Vendsyssel Historiske Museum har nyligt afsluttet en udgravning af et unikt fortidsfund. Det drejer sig om et gravfund, der har indeholdt delene af en pragtvogn fra ældre jernalder, lige fra tiden omkring Kristi fødsel. Vognen har været lagt på et ligbål, sammen med drikkehorn, drikkeglas, bronzekedel, et brætspil med spillebrikker af glas, kostbart klæde og smykker af sølv og guld. Vognen har været rigt dekoreret med beslag af bronze, og det er fragmenter af disse, der er bevaret. Sammensætningen af gravudstyr gør at denne grav er en af de absolut rigeste grave i Danmark fra overgangen mellem førromersk og romersk jernalder. Vognen er af typen Dejbjerg-vogne, opkaldt efter fundet af to sådanne pragtvogne i Dejbjerg Præstegårdsmose i 1881 og 1883. Vognene er fremstillet i Sydøsteuropa i tiden mellem 300 f.Kr og 100 e.Kr, og importeret herop. Amatørarkæologerne omkring Vendsyssel Historiske Museum har to store sæsoner, når markerne pløjes og tilsås til vintersæd eller til sommersæd. Sidste år, i dagene lige inden afgrøderne stod for højt skete det. En af museets tilknyttede detektorfolk, Louise Stahlschmidt kontaktede museet med nogle smelteklumper, noget mærkeligt smeltet bronze, hun havde fundet mellem Bjergby og Mygdal. På et af bronzestykkerne var der noget særligt ornamentik, der er ganske sjældent, men karakteristisk for den ældste romerske jernalder, og så er det den samme ornamentik, der er på Dejbjergvognene. Men når noget er for til at være sandt, så er det som regel også. Louise fortalte så, at der med i fundet også var nogle sjove knapper, som lignede noget fra en gammel herrefrakke. Med ét blev det hele meget, meget spændende. Et foto sendt over telefonen bekræftede, hvad enhver arkæolog kun tør håbe på. Knapperne var de karakteristiske nittehoveder fra en Dejbjergvogn. Det er en type fund, der er så sjældne, at der ikke var ikke noget at sige til, at Louise havde kaldt dem for knapper. Det var knap til at fatte, om man så må sige …

facebook.com

[ Fortidsmindedag 2018 ] 22. april 2018 På initiativ af Slots- og Kulturstyrelsen afholdes der over hele landet Fortidsmindedag, hvor de enkelte museer arrangerer landskabsvandringer omkring de talrige fredede levn fra dansk oldtid. Kom med på en række spændende vandreture og hør om fortidsmindernes spændende historie. Vendsyssel Historiske Museum tilbyder i anledning af Fortidsmindedag 2018 tre arrangementer: Tur 1: Borte med blæsten – ødekirker i Vendsyssel v. museumsinspektør Morten Larsen. Mødested: P-pladsen ved Rubjerg Gl. Kirke. Tid: kl. 10.00-11.00. Tur 2: Kannibalerne fra Strandby – vikingetidens ritualer og menneskeofringer v. museumsinspektør Jeppe Boel Jepsen. Mødested: Strandvejen 129, 9970 Strandby. Tid: kl. 14.00-15.00. Medbring fornuftigt tøj og fodtøj, da vi skal vandre på stranden. Tur 3: Vejen til oldtiden – en tur på gravhøjsstien ved Klokkerholm v. museumsinspektør Sidsel Wåhlin. Mødested: P-pladsen ved Klokkerholm Møllesø. Tid: kl. 16.00-17.00 Alle arrangementer er gratis.

facebook.com

I går blev der i medierne sat fokus på de danske fortidsminder, der trues af kysterosion. I den forbindelse blev VHM kontaktet af både DR´s P4 Nordjylland og TV2 Nord. Hør interviewet, der blev sendt fra udstillingen https://www.dr.dk/radio/p4nord/p4nord-morgen/p4-morgen-2018-04-05#!03:09:18 og kom med en tur ud til kysten, hvor der blev sendt fra Nr. Lyngby gl. kirkegård. https://www.tv2nord.dk/nyheder/05-04-2018/1930/fortidsminder-skrider-i-havet?autoplay=1#player Læs også https://www.dr.dk/nyheder/regionale/nordjylland/havet-spiser-ikke-kun-sommerhuse-men-ogsaa-fortidsminder og http://nyheder.tv2.dk/samfund/2018-04-06-unikke-fortidsminder-risikerer-at-gaa-tabt-i-havet

facebook.com

Nationalmuseets Henriette Rensbro og Thomas Bertelsen kommer til Lønstrup og fortæller om Nationalmuseets og Vendsyssel Historiske Museums undersøgelser ved Mårup Kirke.

facebook.com

På søndag åbner vi en ny arkæologisk særudstilling på museet.

facebook.com

Idag kan man følge Sidsel Wåhlins og andres foredrag om menneskeofringer på Nationalmuseet via linket nedenfor. Sidsel er på kl. 13.15-13.30

facebook.com

Piet Van Deurs In Memoriam En af de store formidlere af dansk forhistorie og middelalder er netop gået bort. Piet Van Deurs blev 87 år. I 1981 besøgte Piet Van Deurs Børglum Kloster i forbindelse med udsendelsesserien "Hvad Er Det". Gense eller se afsnittet her på DRs Arkiv Bonanza: https://www.dr.dk/bonanza/serie/414/hvad-er-det/63688/hvad-er-det-boerglum-kloster

facebook.com

facebook.com

[ BAG FACADEN ] - til marts åbner museets næste udstilling "Vikinger ved Verdens Ende", hvor vi viser fund fra en erosionstruet gravplads. Museets dygtige håndværkere er her ved at bygge rekvisitter til udstillingen, bl.a. en model af en vognfading, som blev brugt til rige kvindebegravelser i vikingetiden.

facebook.com

Vendsyssel Historiske Museum præsentere stolt vores næste særudstilling: Vikinger ved verdens ende. Udstillingen tager udgangspunkt i museets undersøgelser af en vikingegravplads gennem adskillige årtier ved Rubjerg. Ved den seneste undersøgelse fremkom der en såkaldt Vognfadingsgrav, en sjælden højstatus kvindegrav. Fundet og udgravningen af det, blev af Slots- og Kulturstyrelsen bedømt at være blandt året 2017 ti bedste fund. Vognfadingsgraven vil naturligvis være at se på udstillingen.

facebook.com

PICTURES BY OTHER USERS ON INSTAGRAM

#hjlive #sosunord #pau #vendsysselhistoriskemuseum

#hjlive #sosunord #pau #vendsysselhistoriskemuseum
@, instagram.com

#tree #chimney #like #old #cobblestone #street #vintage #brick #industrial #park building #house #place #denmark #north #scandinavia #nordjylland #denmark #center #grey #autumn #leaves #weather #sky #cloud #window Old times sake ✍🏼🍂☁️

#tree #chimney #like #old #cobblestone #street #vintage #brick #industrial #park building #house #place #denmark #north #scandinavia #nordjylland #denmark #center #grey #autumn #leaves #weather #sky #cloud #window Old times sake ✍🏼🍂☁️
@, instagram.com

🏚

🏚
@, instagram.com

Quiz

NEAR Arkæologi Vendsyssel Historiske Museum

Hos Preben

Hjørring, Denmark
Local business