Top Local Places

Det ny Holmegaard

Glasværksvej 54, Fensmark, Denmark
Cultural Center

Description

ad

Projektet, der skal sætte dansk industrihistorie på verdenskortet med udgangspunkt i det nu lukkede Holmegaard Glasværk i Fensmark ved Næstved. Ideen er født af Museum Sydøstdanmark i samarbejde med Næstved Kommune.  

CONTACT

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

Photos from Holmegaard Værk's post

D. 14. september i år er det 180 år siden, at grundlæggeren af Kähler, Herman Joachim Kähler, fik borgerskab i Næstved. Museum Sydøstdanmark har siden foråret 2019 arbejdet tæt sammen med Kähler Design om en fejring af jubilæet i Den Frie Udstilling. De udstillede genstande fra Museum Sydøstdanmarks samling viser både de mange spændende kunstnersamarbejder og det sublime håndværk, som det historiske Kähler er kendt for. Her værker af Kähler, Reistrup og Thirslund. Vi har verdens største Kählersamling og når Holmegaard Værk åbner i foråret 2020 viser vi mange af de sublime keramiske underværker i store Kählerudstilling, som bliver en del af oplevelsen på Holmegaard Værk. Hvis du ikke kan vente med at se Kählers mesterværker til vi åbner, kan du tage et smut til hovedstaden denne weekend fra fredag - søndag, hvor vi har lånt nogle af vores bedste genstande ud til fejringen i Den Frie Udstilling. Tillykke til Kähler!

Photos from Holmegaard Værk's post
facebook.com

"Jeg er blevet lidt grebet af det. Det, jeg laver, som er specielt, er at registrere de udenlandske bøger. Jeg bruger min faglighed, og det føles godt. Det er lidt som at være tilbage på 2. semester på biblioteksskolen, hvor vi lærte om klassificering og registrering." Helen Sabinsky er tidligere bibiliotekschef på Sorø bibliotek og kaster nu sine otiumskræfter på at være frivillig på Holmegaard Værk, hvor hun sammen med Svend-Aage Larsen, som har været bibliotekar i Næstved gennem 40 år, sørger for at få styr på det bibliotek, som bliver tilgængeligt for offentligheden, når Holmegaard Værk åbner i 2020. "Fællesskab. Det, at være en del af noget, er grunden til, at jeg gerne vil være frivillig på Holmegaard Værk," siger Svend-Aage, i et ledigt øjeblik fra rollen som bogopsætter, som han kalder sig selv. Vil du også være med til at gøre Holmegaard til et levende sted for sans og samling, så husk vores frivilligmøde den 12. september kl. 19-21 på glasværket. Der vil vi fortælle nærmere om, hvad der er brug for hænder til. Og vil også gerne høre mere om, hvad lokalsamfundet ønsker at involvere sig i. Nærmere program følger. Vi håber at se rigtig mange.

"Jeg er blevet lidt grebet af det. Det, jeg laver, som er specielt, er at registrere de udenlandske bøger. Jeg bruger min faglighed, og det føles godt. Det er lidt som at være tilbage på 2. semester på biblioteksskolen, hvor vi lærte om klassificering og registrering." 

Helen Sabinsky er tidligere bibiliotekschef på Sorø bibliotek og kaster nu sine otiumskræfter på at være frivillig på Holmegaard Værk, hvor hun sammen med Svend-Aage Larsen, som har været bibliotekar i Næstved gennem 40 år, sørger for at få styr på det bibliotek, som bliver tilgængeligt for offentligheden, når Holmegaard Værk åbner i 2020.

"Fællesskab. Det, at være en del af noget, er grunden til, at jeg gerne vil være frivillig på Holmegaard Værk," siger Svend-Aage, i et ledigt øjeblik fra rollen som bogopsætter, som han kalder sig selv.

Vil du også være med til at gøre Holmegaard til et levende sted for sans og samling, så husk vores frivilligmøde den 12. september kl. 19-21 på glasværket. 

Der vil vi fortælle nærmere om, hvad der er brug for hænder til. Og vil også gerne høre mere om, hvad lokalsamfundet ønsker at involvere sig i. Nærmere program følger. 

Vi håber at se rigtig mange.
facebook.com

Photos from Holmegaard Værk's post

I har måske lagt mærke til lidt aktivitet omkring glasværket den sidste tid? Vi er ved at rydde op og forskønne området. Det betyder også, at en del af de allerstørste træer og de træer, der er syge, bliver fældet. Det gør vi af flere årsager. Dels kan de skade bygningerne, dels vil vi godt åbne op for udsigten til engen og vigtigst, så kan de være til fare for mennesker, hvis de vælter eller grene falder ned. Vi bukker os i støvet på jorden, mens HedeDanmarks raske folk klarer tingene fra toppen. Vi erstatter selvfølgelig træerne med nye. Og glæder os over, at landskaberne nu igen får lov til at flyde sammen med Holmegaard Værk.

Photos from Holmegaard Værk's post
facebook.com

Ok. Ok. Ok. Gæsterne i går, var ikke uventede. Vi havde sat kaffen over. Men at der kom så mange til borgermødet, var en smule uventet. TAK for jeres store interesse. Og TAK for jeres opbakning. Vi håber, der var kaffe nok. Og kage. Husk frivilligmødet den 12. september kl. 19. -Hvis du godt kunne tænke dig at være en del af Holmegaard Værk, er det et godt møde at dukke op til. Mere om det meget snart.

Ok. Ok. Ok. Gæsterne i går, var ikke uventede. Vi havde sat kaffen over.

Men at der kom så mange til borgermødet, var en smule uventet. TAK for jeres store interesse. Og TAK for jeres opbakning.

Vi håber, der var kaffe nok. Og kage. 

Husk frivilligmødet den 12. september kl. 19. -Hvis du godt kunne tænke dig at være en del af Holmegaard Værk, er det et godt møde at dukke op til. Mere om det meget snart.
facebook.com

Borgermødet er i gang. Der er kommet et par stykker 😉 Imponerende fremmøde. Det tegner godt!

Borgermødet er i gang. Der er kommet et par stykker 😉 Imponerende fremmøde. 

Det tegner godt!
facebook.com

Det er sådan med projekter, at de ændrer sig undervejs. Det er også tilfældet på Holmegaard Værk, hvor kunstnergruppen Pist Protta ellers skulle begå et kunstværk af 3- 6.000 glas fra museets prøvesamling. I mellemtiden blev museet klar over at lokalerne, hvor prøvesamlingen holder til, skal sælges. Og så åbnede der sig en helt ny mulighed. Så nu satser vi hele butikken, og lader verdens største samling af Holmegaardglas blive en del af udstillingen. Som i........dem alle. Flere end 40.000 stykker glas fra hele Holmegaard Glasværks historie bliver vist frem på, hvad der bliver, Nordens største reol. Ofte vil museumsgæster gerne se mere af samlingerne. Det sker så nu. På Holmegaard Værk går vi all in. Eller all up. På fotoet ses museets udstillingschef Thorbjørn Kolbo sammen med manden med strøm i; Carl-Henrik Hansen. De står bag det høje reolprojekt. Holmegaard Værk åbner i 2020.

Det er sådan med projekter, at de ændrer sig undervejs. Det er også tilfældet på Holmegaard Værk, hvor kunstnergruppen Pist Protta ellers skulle begå et kunstværk af 3- 6.000 glas fra museets prøvesamling. I mellemtiden blev museet klar over at lokalerne, hvor prøvesamlingen holder til, skal sælges. Og så åbnede der sig en helt ny mulighed. 

Så nu satser vi hele butikken, og lader verdens største samling af Holmegaardglas blive en del af udstillingen. Som i........dem alle. 

Flere end 40.000 stykker glas fra hele Holmegaard Glasværks historie bliver vist frem på, hvad der bliver, Nordens største reol. 

Ofte vil museumsgæster gerne se mere af samlingerne. Det sker så nu. På Holmegaard Værk går vi all in. Eller all up.

På fotoet ses museets udstillingschef Thorbjørn Kolbo sammen med manden med strøm i; Carl-Henrik Hansen. De står bag det høje reolprojekt. 

Holmegaard Værk åbner i 2020.
facebook.com

Photos from Holmegaard Værk's post

I skulle bare vide hvor mange sjove, hyggelige og personlige henvendelser, vi får. Denne her fra Christina Lykke Larsen, kan vi simpelt hen ikke lade være med at dele. FRANKIE THE DONKEYBOY "Lampen her er ca. 25-30 år gammel. Det er en såkaldt fusklampe. Altså lavet i pauser eller efter arbejde. Lige den lampe med de farver og i den størrelse er den eneste, der findes, og har derfor en meget stor affektionsværdi i vores familie. -Ja, nok mest for mig. Det er én, min far har lavet, og han døde for 12 år siden af kræft. Ja - faktisk er den mit kæreste eje. Min far var uddannet glasmager fra Kastrup Glasværk i København, men var fra Sydsjælland. Så derfor rejste han tilbage for at arbejde, og i den forbindelse mødte han min mor, og de fik mig og min søster. Jeg har altid som barn tilbragt meget tid på Glasværket, da det jo er et magisk sted at komme. Især som barn. Og jeg fik altid lov til at puste bobler. Jeg lærte faktisk at fange an, og tabte jeg noget, blev der altid råbt efter mig, øiiij......men det var jo en del af jargongen; hård, kontant og meget meget humoristisk. Min far arbejdede som lærermester. Altså - han oplærte de nye ungersvende i kunsten at lave glas, hvilket der kom rigtig meget humor ud af. Jeg er altid blevet kaldt lille Hansen, da jeg ikke er særlig høj, og min far blev kaldt Frankie the Donkeyboy. Hvorfor ved jeg ikke, men når jeg kom ind i hytten, var det altid med en masse hej og vinken og tilråb... Ja selv portneren vinkede bare til mig og jeg kunne gå lige ind. Faktisk blev der smuglet rigtig mange figurer ud. Fugle, fisk, sutter - ja alt faktisk. Også lamper. Man kunne lige lave en såkaldt røvballeaftale med porten og så kunne man gå ud. Dette kostede som regel kage eller en kold bajer." TAK for din historie Christina! Del gerne din historie med os her. -Og glæd dig i øvrigt til at høre mange flere personlige historier, når vi åbner Holmegaard Værk i 2020.

Photos from Holmegaard Værk's post
facebook.com

Uden forme - ingen glas. Til hvert Holmegaardglas blev fremstillet en form. Formen kunne for eksempel være lavet af ler, træ, jern eller grafit. Træforme blev oftest anvendt til små serier, mens støbejern og senere grafit blev brugt til større serier, hvor formen skulle holde væsentligt længere. Her ses en træform med en lampekuppel efterladt i formen. Den er fremstillet til Rosenborg Slot i 2011 i 10 eksemplarer. Formen er skrumpet ved tørring og har fastspændt kuplen. Formen er indkommet til museet efter lukningen af Holmegaard Park i 2012. Glæd dig til at se udstillingerne på Holmegaard Værk, når vi åbner for alle sanser og de helt store fortællinger om Holmegaard Glasværks historie. Holmegaard Værk åbner i 2020.

Uden forme - ingen glas. 

Til hvert Holmegaardglas blev fremstillet en form. Formen kunne for eksempel være lavet af ler, træ, jern eller grafit. 

Træforme blev oftest anvendt til små serier, mens støbejern og senere grafit blev brugt til større serier, hvor formen skulle holde væsentligt længere.

Her ses en træform med en lampekuppel efterladt i formen. 
Den er fremstillet til Rosenborg Slot i 2011 i 10 eksemplarer.
Formen er skrumpet ved tørring og har fastspændt kuplen. 

Formen er indkommet til museet efter lukningen af Holmegaard Park i 2012.

Glæd dig til at se udstillingerne på Holmegaard Værk, når vi åbner for alle sanser og de helt store fortællinger om Holmegaard Glasværks historie. 

Holmegaard Værk åbner i 2020.
facebook.com

Holmegaard Værk - For sans og samling | Museerne

Kan du egentlig huske, hvad de store planer omkring Holmegaard Værk var? Her er et link til vores midlertidige hjemmeside, hvor kan du læse mere om, hvad vi arbejder på at realisere på glasværket. Holmegaard Værk får selvfølgelig sin egen hjemmeside, når vi åbner. Men indtil da, kan du læse om de oprindelige tanker her. Måske fint med en opfrisker?

facebook.com

Kan man redde et glasværk? Vi tror, man kan. Og det er lige præcis det, vi er i gang med, sammen med en masse dygtige håndværkere. F.eks. den lokale tømrer Chr. Hansen, som er i gang med at give facaderne en kærlig håndværkerhånd. Vi glæder os til at få flotte facader, at tale i telefon op ad 🙂 God w-end til alle.

Kan man redde et glasværk? Vi tror, man kan. Og det er lige præcis det, vi er i gang med, sammen med en masse dygtige håndværkere. F.eks. den lokale tømrer Chr. Hansen, som er i gang med at give facaderne en kærlig håndværkerhånd.

Vi glæder os til at få flotte facader, at tale i telefon op ad 🙂 God w-end til alle.
facebook.com

Man man line de vildeste historier op, man kan skrive de mest sælgende ord, tidens trend råder én til. Men man kan ikke sælge sig til intentioner. De skal komme fra hjertet og et ufravigeligt fokus. Vi arbejder i rekylet fra en fabrik i fælleskab, fra Danmarks bedste håndværkstraditioner på et glasværk, man aldrig kan slukke for. Ruben er vores byggeleder og har styr på intentionerne og alle de byggeprocesser, der skal til for at give jer sans og samling i udstillinger og oplevelser på Holmegaard Værk. Vi synes, han er en ægte Holmegaard Helt. Holmegaard Værk - FOR SANS OG SAMLING. Åbner 2020.

Man man line de vildeste historier op, man kan skrive de mest sælgende ord, tidens trend råder én til. Men man kan ikke sælge sig til intentioner. 

De skal komme fra hjertet og et ufravigeligt fokus. Vi arbejder i rekylet fra en fabrik i fælleskab, fra Danmarks bedste håndværkstraditioner på et glasværk, man aldrig kan slukke for. 

Ruben er vores byggeleder og har styr på intentionerne og alle de byggeprocesser, der skal til for at give jer sans og samling i udstillinger og oplevelser på Holmegaard Værk.

Vi synes, han er en ægte Holmegaard Helt. 

Holmegaard Værk - FOR SANS OG SAMLING. Åbner 2020.
facebook.com

Kunne det ikke være rart at få et kig ind i Holmegaards helligste på sådan en våd sommereftermiddag? Det er lige præcis det, du får, hvis du følger med vores kollega Mette ind til et af glasværkets helt store klenodier. Mette og hendes team er i øvrigt dem, der er stærke på det historiske indhold på Holmegaard Værk. Enjoy.

Kunne det ikke være rart at få et kig ind i Holmegaards helligste på sådan en våd sommereftermiddag? Det er lige præcis det, du får, hvis du følger med vores kollega Mette ind til et af glasværkets helt store klenodier. 

Mette og hendes team er i øvrigt dem, der er stærke på det historiske indhold på Holmegaard Værk. Enjoy.
facebook.com

Quiz