Top Local Places

Ured za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije

Zagrebačka 3, Varazdin, Croatia
Religious Organization
advertisement

Description

ad

Ured za crkvenu glazbu vodi mr. Anđelko Igrec, katedralni orguljaš i zborovođa, skladatelj, povjerenik za glazbu u Biskupiji. Ured za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije brine za glazbu u varaždinskoj katedrali i biskupiji. Između ostaloga organizira susrete zborova, orguljašku školu, priprema notne materijale, priređuje snimke duhovne glazbe, pokreće različite projekte među kojima je najpoznatiji "Svaki tjedan psalam jedan"...


Od 2002. godine organizira biskupijski Festival svete Cecilije, posvećen zaštitnici crkvene glazbe, koji okuplja različite zborove i sastave, a tijekom godine priređuje i druge smotre i festivale vezane uz pojedine blagdane, kao što su adventski i korizmeni susreti i glazbena bdjenja.

Kako gotovo u svakoj župi u biskupiji djeluje mješoviti pjevački župni ili crkveni zbor, Ured je svoju aktivnost usmjerio na unapređenje izvedbe crkvene glazbe, pa je za sve zaintersirane crkvene glazbenike pokrenuo Orguljašku školu, koja je svoje djelovanje započela u jesen 2004. godine. Riječ je o predavanjima o liturgijskom sviranju, zbornom pjevanju, vokalnoj tehnici, dirigiranju i liturgici, te praktičnim radionicama, koje žele pridonijeti boljem poznavanju crkvene glazbe kako bi se osposobili što kvalitetniji voditelji zborova, dirigenti i orguljaši. Namjera je postići određenu glazbeno-liturgijsku razinu pjevanja u župama, biskupiji i šire, kako bi crkveni glazbenici bili što obrazovaniji te osposobljeni za samostalno osmišljavanje kvalitetnih glazbenih sadržaja liturgija. Orguljaška škola ujedno je župnim orguljašima i dirigentima prilika za razmjenu iskustava i glazbenih materijala.


Ured svoj doprinos daje i u organizaciji smotre dječjih zborova "Zlatna harfa", koja se na razini Varaždinske biskupije održava jednom godišnje od 2000. godine.

Od 2006. g. u suradnji s biskupijskim Uredom za pastoral duhovnih zvanja organizira i Festival Dobrog Pastira u prigodi Svjetskog dana molitve za zvanja, na kojem nastupaju zborovi i sastavi mladih.

Ured je početkom 2006. godine pokrenuo projekt pjevanja nedjeljnih psalama, čime se želi probuditi svijest za pjevanje psalama u misi, te odgojiti pjevače psalmiste.U tu svrhu za svaku se nedjelju na biskupijskoj web stranici objavljuju note uglazbljenog psalma ili predlaže postojeći iz liturgijske pjesmarice te se potkrjepljuje kraćim zvučnim zapisom.

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

facebook.com

Umjesto urednikova predgovora prvi ovogodišnji broj donosi govor pape Franje izrečen 4. ožujka 2017. crkvenim glazbenicima na audijenciji povodom 50. obljetnice Upute o glazbi Musicam sacram. Nadahnutim govorom Papa je podcrtao ono što je važno za liturgijsko-glazbeno djelovanje prema uputi Musicam sacram te što i on sam želi reći o suvremenoj liturgijskoj glazbi i njezinu usmjerenju.

facebook.com

facebook.com

facebook.com

facebook.com

facebook.com

Trinaesta nedjelja kroz godinu

facebook.com

Svečani blagoslov i kolaudacija obnovljenih katedralnih orgulja u Sarajevu | Hrvatsko društvo crkvenih glazbenika

facebook.com

Dvanaesta nedjelja kroz godinu

facebook.com

Presveto Srce Isusovo

facebook.com

Jedanaesta nedjelja kroz godinu

facebook.com

Svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove - Tijelovo

facebook.com

Recommended Before and After transformation