Top Local Places

Pomorski muzej Orebić

Trg Mimbelli, Orebic, Croatia
Community Organization

Description

ad

Muzej je osnovan 1957. godine. U muzeju je izložena raznolika povijesna građa važna za pomorsku djelatnost Orebića. Pomorski muzej, osnovan 1957. g., svojom građom prati povijest pomorstva u Orebiću.

Stalni postav Muzeja svojim najvećim dijelom predstavlja pomorsku povijest grada Orebića i poluotoka Pelješca. Manjim je dijelom izložena arheološka građa: antički, pretežno rimski artefakti i ranokršćanski predmeti iz svakodnevnog života te ulomci predromaničkoga crkvenog namještaja.

Djelatnost Pelješkoga pomorskog društva (1855. - 1891.), koje je sa svoja 33 prekooceanska jedrenjaka bilo jedno od najvećih pomorskih društava Sredozemlja, predstavljena je brojnim umjetninama, predmetima i dokumentima: odlikovanjima i slikama pomoraca, popisom članova, dionicama, pravilima i pravilnikom osiguranja mornara Pelješkoga pomorskog društva... Osobito su vrijedne slike peljeških jedrenjaka od 17. do kraja 19. st., prikazanih u plovidbi i u borbi s gusarima. O životu pomoraca govore i brodski alati, oružje, atlasi, nautičke i školske knjige, zdravstvene i putne isprave, brodska ljekarna...

Brodski pribor, pulena, lopte od brodskog užeta za igru mornara i drvodjeljski alat brodograditelja predočuju razdoblje postojanja društvenog brodogradilišta osnovanoga u Orebiću 1875. g., čiji se neobarokni stupovi i vrata i danas vide u predjelu Orebića kojega još uvijek zovu Škvar.

Quiz

U OKOLINI Pomorski muzej Orebić

Ston

Orebic, Croatia
Local business