Powermove kinesitherapie
Description
Powermove is een moderne kinesitherapie praktijk gespecialiseerd in sport- en manuele kinesitherapie.
De praktijk is gelegen in centrum Leuven.
Tell your friends
RECENT FACEBOOK POSTS
facebook.comMaxence scheurde enkele maanden geleden zijn pectoralis major (borstspier), door te benchen met te veel gewicht en slechte techniek. Deze blessure komt zelden tot nooit voor in Belgie (meer in de VS en Rusland, waar krachttraining frequenter beoefend wordt) Op 10 april werd Max geopereerd en werd hem gezegd dat hij nooit nog zou kunnen benchen en waarschijnlijk ook geen krachttraining meer zou kunnen beoefenen. Met dit in gedachte startte Max op 3 mei met de revalidatie van deze zeldzame blessure bij ons. De revalidatie focuste zich in het begin op het verkrijgen van normale mobiliteit, vervolgens startten we met lichte oefeningen om de rotator cuff op te trainen en zeer lichte horizontale pull oefeningen. In de volgende stap van de revalidatie lieten we Max zeer lichte floor pressses (minder ROM, dus minder rek op de pectoralis) uitvoeren met een kleine baar. Hierna focusten we op het aanleren van correcte techniek bij de benchpress. Foute techniek ligt dan ook voornamelijk aan de basis bij het oplopen van deze blessure. Dit bouwden we in de volgende weken progressief op en deden ook alle andere push bewegingen ( dumbel presses, incline bench press, military press,...) Ook maakten we gebruik van de bamboo bar wanneer de load op de pectoralis nog niet te zwaar mocht zijn. Ongeveer 3.5 maanden later bencht Max terug 100kg x 8 vlotjes en is hij op de finale controle geweest bij zijn chirurg.
Coach Redert die een inspanningstest afneemt met lactaatmeting, om zo de trainingen ideaal in te plannen. Righard komt bij ons voor personal training om zich optimaal voor te bereiden voor een marathon in de nabije toekomst. Interesse om te weten waar je staat met je conditie of wil je meer info over onze lactaatmeting? Stuur ons een berichtje op info@powermove.be
Krachttraining Young Bears LVN! met Seppe D'espallier, Lucas van Ruysevelt, Dillen Geleyns, Joris Fauconnier
Ik krijg regelmatig de vraag waarom ik geen olympische lifts (snatch, clean and jerk) aanleer aan mijn sporters. Ondanks dat dit prachtige oefeningen zijn en ongetwijfeld nuttig zijn naar sporters toe, kies ik ervoor om deze niet aan te leren. Dit omdat: 1. Ikzelf geen olympisch liften beoefen, wel powerliften. Ik ben dan ook sterk van mening dat je zelf de lifts moet beoefenen en onder de knie moet hebben , om deze zo goed mogelijk aan te leren aan anderen. Zelf weten en voelen wat het is om te squatten, deadliften, benchen is essentieel wanneer je dit doorgeeft aan anderen. 2. De olympische lifts zijn enorm technisch en vragen zeer veel tijd om dit aan te leren en onder de knie te krijgen. Vaak hebben we die tijd niet en is de kennis van krachttraining bij Belgische sporters meestal niet goed. De meeste profsporters die hier komen hebben amper tot geen ervaring en begeleiding gehad in krachttraining. Recent kwam er een studie uit die aantoonde dat eenvoudige sprongen met gewichten even efficiënt waren als de afgeleide olympische lifts naar powerproductie toe bij ervaren krachtsporters. Voor die geïnteresseerden hierbij de link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Comparison+of+the+Hang+High-Pull+and+Loaded+Jump+Squat+for+the+Development+of+Vertical+Jump+and+Isometric+Force-Time+Characteristics Deze studie gevonden dankzij: Strength and Conditioning Research. Eén van de beste facebook pagina's omtrent strength & conditioning, dus zeker volgen.
Vanaf oktober versterkt Dorien Peeters Powermove! Ze is afgestudeerd als master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan KULeuven dit jaar, in de afstudeerrichting musculoskeletale revalidatie. Volgend jaar begint ze ook aan haar postgraduaat in de manuele kinesitherapie aan KULeuven. Ze is ook reeds kinesitherapeut bij de dames van OHL sinds 2 jaar.
Aan het werk met Lucas van Ruysevelt op zijn sprongtechniek. Veel basketbalspelers zijn zeer knie dominant bij hun sprongen ipv heup dominant. Bij onze plyometrie trainingen leggen we de nadruk op het springen vanuit de heupen ipv de knieen. Op deze manier kan er veel meer kracht gegeneerd worden door de gluteus maximus en zal de landing bijgevolg ook minder kniedominant zijn. Hierdoor zal de landing ook veel zachter zijn en dit mag dus zeker niet vergeten worden bij de behandeling van patellapeestendinopathie, één van de meest voorkomende blessures in basketbal. Volgende studie toonde ook aan dat zij die van nature zeer goede springers zijn reeds deze techniek gebruiken: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=A+biomechanical+analysis+of+good+and+poor+performers+of+the+vertical+jump
Al een tijdje aan het werken met Henno Yannick op squattechniek. De video toont een squat van 220kg met enkele maanden tussen. Links zie je de heupen omhoog en naar achteren schieten, rechts zie je de verbeterde techniek waarbij de rug en heupen gelijktijdig omhoogkomen. Dit is een veel voorkomende fout. De reden hiervoor is dat de rug te sterk is tov de quadriceps relatief gezien. De knieën worden naar achteren geduwd om de te zwakke quadriceps te ontzien en de lift over te nemen met de dominante rug. Rechts is hetzelfde gewicht na enkele maanden werken op techniek en focus op het verbeteren van kracht vd quadriceps. Eén van de beste oefeningen hiervoor, die wij geven aan onze atleten, is de belt squat. Analyse van beweging is cruciaal als sportkinesitherapeut, enkel zo kun je de zwaktes van sporters achterhalen en focussen op de zwakke link. Een prachtvideo, voor zij die geïnteresseerd zijn: https://www.youtube.com/watch?v=fU2gjpPcs_Y
6 weken postoperatief, na zijn borstspier gescheurd te hebben, is Max terug aan het benchen volledige range of motion! Nog een lange weg te gaan, maar zeer goed bezig! Geleidelijk aan de belasting opdrijven en vooral het verbeteren van zijn benchtechniek zijn prioritair.
Aan het werk met basketspeler Remy Junior na zijn meniscusoperatie. Nog steeds diepe knieflexie en hoge impact activiteiten vermijden en de patiënt toch zo snel mogelijk terug proberen activeren. Volgend jaar terug in actie bij Charleroi.
Agility-training met een voetballer in de eindfase van zijn revalidatie na een verrekking van de MCL. Agility training en voetwerk (bv in speedladders) worden vaak gebruikt in de eindfases van revalidatie. Deze termen worden echter vaak door elkaar gehaald, maar zijn niet hetzelfde. Bij agility training wordt er gebruik gemaakt van een externe stimulus (hier maken wij gebruik van de fitlighttrainer), bij voetwerk niet. Hierbij wordt er enkel gefocust op de snelheid van de voeten zelf.
White men can jump! Testen van verticale sprongkracht
Een vergeten oefening: de boxsquat! Voordelen boxsquat: -Verbeteren verticale sprongkracht -Trainen posterieure keten -Creëren van overload