Jazz Centrum Vlaanderen
Description
Het Jazz Centrum Vlaanderen in Dendermonde is een archief-, documentatie- en promotiecentrum voor jazz, blues en rootsmuziek.
Tell your friends
RECENT FACEBOOK POSTS
facebook.comVanaf volgende week woensdag: op reis door 100 jaar jazz met de onvergelijkelijke JP De Smet.
13 mei 2018 Tuba Skinny @JazzBATTAKLANG!
EXTRA!! Morgen 5 november om 11 uur: Verrassingsconcert en aperitief
Onze expo "Jazz 100: Signs & Signatures" loopt nog steeds. "Hep cat" Kris Bauwens maakte een selectie uit zijn immense collectie gesigneerde memorabilia en het resultaat is - echt waar - INDRUKWEKKEND! Je moet komen kijken: de petite en de grande histoire van de jazz- en bluesmuziek kwamen nog nooit zo dichtbij... Kom eens een kijkje nemen tijdens de openingsuren van JCV of maak een afspraak met jouw groep voor een rondleiding met gids (= AANRADER).
Nomad Swing is gestart en het klinkt prachtig in deze akoestische setting! Straks genieten we nog na met een glaasje cava, de afwezigen hebben uiteraard ongelijk :). Hopelijk tot ziens op een van onze volgende aperitiefconcerten.
Zondag kan je genieten van Nomad Swing in het Jazz Centrum Vlaanderen. Akoestisch en intiem, dat wordt genieten op onze gezellige zolder. Aanvang 11u. Inschrijven kan via messenger, email: info@jazzcentrumvlaanderen.be of telefonisch op 0497 29 21 77.
Vanavond luisteren we naar Belgische jazz op onze gezellige zolder door een verbazende HIFI set-up speciaal aangeleverd voor vandaag door Wide Screen Audio uit Gent. U kan ook nog genieten van onze expo "Jazz 100: Signs & Signatures". Iedereen welkom!
Beste muziekliefhebbers, morgen is de feestelijke Opening Expo "Jazz 100: Signs & Signatures" - om 17u in het Jazz Centrum Vlaanderen. "Hep cat" Kris Bauwens maakte een selectie uit zijn immense collectie gesigneerde memorabilia en het resultaat is - echt waar - INDRUKWEKKEND! Je moet komen kijken: de petite en de grande histoire van de jazz en bluesmuziek kwamen nog nooit zo dichtbij. Duke Ellington, Louis Armstrong, Billie Holiday, Thelonious Monk, Miles Davis, Fats Waller, Ben Webster, Coleman Hawkins, Lester Young, Benny Goodman, Count Basie, Ella Fitzgerald, en nog honderd meer, ze zijn allemaal van de partij. En wie dan nog meer wil, kan nog tot 22 oktober terecht in de Bib Sint-Niklaas voor de expo in het kader van Opening 'I Like Jazz!' Allez, het kan niet op.
SWING is één van de meest voorkomende termen in de muziekwereld van gisteren en van vandaag. In de jazz maar ook daarbuiten. Moeilijk te definiëren en toch zó herkenbaar. Als muzikale ruggegraat of als muzikale stijl in de ‘Swing Era’ of nog als dansmuziek. Zo heb je bvb de sublieme duetten van Satchmo en Ella. Duke Ellington windt er geen doekjes om: ‘it don’t mean a thing if it ain’t got that swing’. Dat had Jelly Roll Morton ook al dóór met zijn ‘Georgia Swing’ (1906) . Anderen maakten het duidelijk op diverse manieren. (Benny) ‘Moten Swing’, Sinatra’s ‘Songs for swinging Lovers’, Django Reinhardt’s ‘Minor Swing’ etc…etc… En dan “King” Benny Goodman, de talentvolle Henderson, de alomtegenwoordige Satchmo en de talrijke blanke en zwarte swingmeesters en –diva’s van de thirties en forties
Woorden schieten tekort om het talent van Louis Armstrong te omschrijven. Hij werd in 1901 in New Orleans geboren in de beruchte wijk Back O’Town die bekend was als ‘the Battlefield’. Tijdens zijn verblijf in een verbeteringsgesticht ‘for coloured boys’ ontpopte hij zich als een begaafd muzikant. Zijn leermeester, mentor en idool was Joe ’King’ Oliver. Louis speelde o.a. met Kid Ory. Op de riverboats bracht Fate Marable hem de beginselen van de notenleer bij. In Chicago werd hij algemeen erkend als de allerbeste onder de besten. In New York speelde hij o.a.met Fletcher Henderson en begeleidde hij de beroemdste blueszangeressen uit die tijd. Tenslotte bereikte hij, samen met de jazz zèlf, het Europese continent waar hij triomfantelijk werd onthaald als ‘ America’s Goodwill Ambassador’
Samen met jazzliefhebber Frederik Goossens ga je op zoek naar dé mooiste pareltjes van 100 jaar jazzopnames. Wat moet je gehoord hebben om mee te zijn? Welke platen mogen zeker niet in je kast ontbreken? Populaire klassiekers als Kind of Blue van Miles, Time Out van Dave Brubeck of Getz/Gilberto, natuurlijk, maar ook iets minder bekende platen als Masterpieces By Ellington of Out To Lunch, ze komen allemaal aan bod.
Samen met jazzliefhebber Frederik Goossens ga je op zoek naar dé mooiste pareltjes van 100 jaar jazzopnames. Wat moet je gehoord hebben om mee te zijn? Welke platen mogen zeker niet in je kast ontbreken? Populaire klassiekers als Kind of Blue van Miles, Time Out van Dave Brubeck of Getz/Gilberto, natuurlijk, maar ook iets minder bekende platen als Masterpieces By Ellington of Out To Lunch, ze komen allemaal aan bod.