Top Local Places

Stadsarchief Aalst

Oude Vismarkt 1, Aalst, Belgium
Public Service

Description

ad

Het stadsarchief bewaart en beheert de archiefstukken aangemaakt door de administratie van de stad Aalst van het oudst bewaarde stuk uit 1174 tot vandaag Het Stadsarchief ligt aan de Oude Vismarkt, waar Aalst ontstond aan de arm van de nu gedempte Oude Dender.

Hier wordt het oud (voor 1795), modern (1795-1976) en hedendaags (vanaf 1977) gemeentearchief en kerkelijk archief van Groot-Aalst bewaard. Ook het omvangrijke en voor de regio uiterst belangrijke archief van het Land van Aalst (1342-1796) wordt er in optimale klimatologische omstandigheden bewaard (in mobiele rekken en onder constante temperatuur en luchtvochtigheidsgraad). De archiefdienst beheert momenteel zo een 4 strekkende kilometer archief. Het stadsarchief werkt niet alleen met vaste medewerkers maar ook met vrijwilligers. Uiteraard kan je opzoekingswerk verrichten in de leeszaal.

Opening Hours

dinsdag
08:30 - 11:45, 13:30 - 16:45
woensdag
08:30 - 11:30, 13:30 - 18:45
donderdag
08:30 - 11:45, 13:30 - 16:45

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

Photos from Stadsarchief Aalst's post

Stuk van de week - 03/09/2019 Op 3 september 1944, vandaag dag op dag 75 jaar geleden, werd Aalst bevrijd. William Alan Thomas Fairnbairn was de eerste geallieerde officier die officieel in contact kwam met het stadsbestuur van Aalst. Hij werd uitgenodigd op de bevrijdingsfeesten van 7 september 1944 en werd op de gemeenteraad van 17 april 1945 voorgedragen als ereburger van de stad. De overhandiging van het ereburgerschap op 2 juni 1945 werd vereeuwigd in het 'Gulden boek der stad Aelst'. Fairbairn werd op 13 juli 1908 geboren in Paraguay en studeerde kunstgeschiedenis aan het Trinity College in Cambridge waar hij tevens lid was van de Trinity Boat Club met wie hij in 1929 de Henley Royal Regatta won. Als kapitein van het 5de Bataljon van het Hampshire Regiment vervoegde hij op 18 mei 1942 als gedetacheerd verbindingsofficier het Belgisch leger in Groot-Brittannie. In het poëziealbum van Madeleine Van de Meerssche liet hij met enige zin voor humor uitschijnen dat een pintje bier van brouwerij Zeeberg de ware reden was waarom hij blij was Aalsters ereburger te zijn .... (Verz. Stadsarchief Aalst)

Photos from Stadsarchief Aalst's post
facebook.com

Eerste schooldag vandaag! Alleen maar blije gezichten... bij de kinderen, de leerkrachten en wie weet... mogelijk zelfs bij enkele ouders 😁 De leerlingen op deze klasfoto van het 4de leerjaar van de Sint-Camillusschool uit de Sint-Camielstraat te Aalst hadden waarschijnlijk minder reden om te lachen... Het schooljaar spreekt boekdelen: 1941-1942. De leerkracht is meester Flobert. De eerste leerling van links op de eerste rij is Joseph Coppens. (verz. Stadsarchief Aalst, bruikleen G. Coppens)

Eerste schooldag vandaag! Alleen maar blije gezichten... bij de kinderen, de leerkrachten en wie weet... mogelijk zelfs bij enkele ouders 😁

De leerlingen op deze klasfoto van het 4de leerjaar van de Sint-Camillusschool uit de Sint-Camielstraat te Aalst hadden waarschijnlijk minder reden om te lachen... Het schooljaar spreekt boekdelen: 1941-1942.
De leerkracht is meester Flobert. De eerste leerling van links op de eerste rij is Joseph Coppens.

(verz. Stadsarchief Aalst, bruikleen G. Coppens)
facebook.com

CHIPKA september 2019

Mooi artikel in Chipka magazine over onze nieuwe brochure "Toen en nu, 1944-2019, vijfenzeventig jaar later". Inwoners van Groot-Aalst krijgen CHIPKA gratis in de bus... de digitale versie vind je alvast hier: https://issuu.com/stadaalst/docs/chipka_september_2019?fbclid=IwAR1YOwaggM5Qkia_ftMgx-NymhclOaUqogy4CpczcQfWsZ7yJ7kJgtItffc

facebook.com

Photos from Stadsarchief Aalst's post

Toen en nu - 29/08/2019 Volgende week vieren we de 75ste verjaardag van de bevrijding van Aalst op 4 september 1944. In de dagen na de bevrijding en het einde van de oorlog in Europa in mei '45 werden heel wat optochten en "Vredestoeten" georganiseerd. Hier zien we Rik Meesens, leraar aan de jongensschool op Mijlbeek en oprichter van een jeugdbeweging in volle oorlogstijd, deelnemen aan zo'n stoet langs het Vredeplein. Rechts voor de garage staat een Jeep van de "Military Police". (verz. Stadsarchief Aalst, bruikleen D. Meesens) (met dank aan Jean-Pierre Swirko voor de hedendaagse foto)

Photos from Stadsarchief Aalst's post
facebook.com

Stadsarchief Aalst

Ter herinnering!!! ☝️

Stadsarchief Aalst
facebook.com

Photos from Stadsarchief Aalst's post

Stuk van de week - 27/08/2019 Gisteren was het Internationale Hondendag 2019, dus doken we in het archief naar materiaal over honden! In het gemeentearchief van Baardegem vonden we deze lijst uit 1920 met daarin elke hondeneigenaar opgesomd... omdat er jaarlijks per hond 2,12 frank gemeentebelasting diende betaald te worden! De 106 Baardegemse hondeneigenaars brachten samen 245,92 frank in de gemeentelijke kas! Voor wie liever foto's van honden ziet, dan documenten van hondeneigenaars: zoeken op "hond" levert volgende plaatjes op in onze mediabank: http://madeinaalst.be/collecties/mediabank/?mode=gallery&view=horizontal&q=hond&rows=1&page=1&reverse=0 #internationaldogday (verz. Stadsarchief Aalst, MAG Baardegem, nr. 871)

Photos from Stadsarchief Aalst's post
facebook.com

Leeszaal gesloten op woensdagvoormiddag 28 augustus! Wegens werkzaamheden van Eandis is er een geplande stroomonderbreking van 8 tot 13 uur. Hierdoor zijn we genoodzaakt de leeszaal uitzonderlijk te sluiten. In de namiddag zal de leeszaal van het stadsarchief zoals gebruikelijk open zijn van 13u30 tot 18u45.

Leeszaal gesloten op woensdagvoormiddag 28 augustus!
Wegens werkzaamheden van Eandis is er een geplande stroomonderbreking van 8 tot 13 uur. Hierdoor zijn we genoodzaakt de leeszaal uitzonderlijk te sluiten. 
In de namiddag zal de leeszaal van het stadsarchief zoals gebruikelijk open zijn van 13u30 tot 18u45.
facebook.com

Photos from Stadsarchief Aalst's post

Toen ne nu - 22/08/2019 De Botermarkt werd geopend op het voormalig kerkhof van de paters Carmelieten op 26 mei 1804. Op 21 november 1872 werd beslist er een overdekte markt van te maken waardoor de aanwezige lindebomen gekapt dienden te worden. De hal hield stand tot 1953 toen beslist werd ze af te breken wegens 'bouwvalligheid, het gevaar voor ongelukken aan voetgangers en gebruikers'. (Stadsarchief Aalst, bruikleen Moriau)

Photos from Stadsarchief Aalst's post
facebook.com

Stuk van de week - 20/08/2019 Op 31 maart 1903 deed Louis Muylaert zijn eerste Heilige Communie in de kerk van O.L.V. van Bijstand te Aalst. Hij hield heel zijn leven het aandenken dat we hier vandaag tonen bij. (Stadsarchief Aalst, schenking Fam. De Winter)

Stuk van de week - 20/08/2019
Op 31 maart 1903 deed Louis Muylaert zijn eerste Heilige Communie in de kerk van O.L.V. van Bijstand te Aalst. Hij hield heel zijn leven het aandenken dat we hier vandaag tonen bij.
(Stadsarchief Aalst, schenking Fam. De Winter)
facebook.com

Photos from Stadsarchief Aalst's post

Toen en nu - 15/08/2019 Ware het niet dat we het oude postkantoor met daarachter heel vaag de toren van de Sint-Jozefkerk ontwaren dan zou deze foto nauwelijks te herkennen zijn. We zien de Korte Sint-Jorisstraat vanuit de Sint-Jorisstraat richting Hopmarkt. De straat werd na het vertrek van de laatste bewoner op 28 november 1958 volledig gesloopt. (Stadsarchief Aalst, bruikleen De Rouck)

Photos from Stadsarchief Aalst's post
facebook.com

Stuk van de week - 13/08/2019 Waar is de tijd dat De Lustige Heivinken onder leiding van Broeder Arnold met hun luimige, pittege maar ook ernstige jodelliederen ganse zalen lieten vollopen ? Huidige festivalgangers vergapen zich allicht aan de schappelijke toegangsprijs van 25 franken .... (Stadsarchief Aalst, schenking L. Van Der Helst)

Stuk van de week - 13/08/2019
Waar is de tijd dat De Lustige Heivinken onder leiding van Broeder Arnold met hun luimige, pittege maar ook ernstige jodelliederen ganse zalen lieten vollopen ? Huidige festivalgangers vergapen zich allicht aan de schappelijke toegangsprijs van 25 franken ....
(Stadsarchief Aalst, schenking L. Van Der Helst)
facebook.com

Photos from Stadsarchief Aalst's post

Toen en nu - 08.08.2019 De Boudewijnlaan werd officieel opengesteld als ringlaan op zondagnamiddag 12 april 1959 door het college van burgemeester en schepenen olv burgemeester Frans Blanckaert. De laan werd zo genoemd als herinnering aan het kroningsjaar van koning Boudewijn. (Stadsarchief Aalst, bruikleen F. Caudron)

Photos from Stadsarchief Aalst's post
facebook.com

Quiz

NEAR Stadsarchief Aalst