Top Local Places

Henriksdalsberget - Stockholms högsta punkt

Henriksdalsringen, Nacka, Sweden
Landmark
ad

Description

ad

Henriksdalsberget består av 770 lägenheter på Henriksdalsringen, Trolldalens naturområde och Henriksdals reningsverk. Läs mer på www.henriksdalsberget.se Berget kallas ofta för Henkan eller Dasslocket, men tidigare namn är Lugnaberget pga den idylliska naturen som fanns här. Henkans historia börjar med en vikingaborg som byggdes kring 800 - 1.000 för att försvara inloppet. Därefter ingick trakten i Danviks hospitals ägor och benämndes på kartor som Danviks hospitals utmarker.

Hyresgästföreningen
Henriksdalsringens bostadsområde med 770 lägenheter byggdes först i slutet på 1960-talet och ingick i Stockholmshems bestånd av hyreshus. Stjärnarkitekterna Tore och Eric Ahlsén ritade. Föreningslivet dominerades fram till ombildningen 2009 av Hyresgästföreningen och ett starkt vänsterengagemang. Socialdemokraterna är fortfarande starkast på Henriksdalsberget.

Musiken
Henriksdalsbergets grannar har ofta visat intresse för musiken. Redan på 80-talet bildade man barnkören Glada Henkan med egen skiva och bok. Idag samlas ungdomarna kring fritidsgården Glada Henkan som har egen musikstudio, dansrum och repmöjligheter. Där engagerar sig dj Özgur Can, Mohammed Ali och Max Peezay. Många ungdomar har inspirerats att producera egen musik som stolt visas upp under Henkankarnevalen.


Fotboll
Henriksdalsberget har en egen konstgräsplan där korpenlagen Dasslocket United och Henriksdalsberget FF lirar. Många spelare har proffskontrakt eller kämpar hårt för att komma dit. Fotbollsveteranerna Kenta och Billy Olsson är faktiskt uppvuxna här.

Litet centrum & innergård
Annars har Henriksdalsberget ett litet centrum bestående av ICA närbutik, kvarterskrogen Saigon city, Munters pizzeria, en skräddare och en frisör. Men det egentliga centrumet är den bilfria innergården med konstgräsplan, multisportplan, boulebanor, grillplatser, c:a 12 parklek och gropen där man håller olika evenemang.

Trolldalens närnatur
Henriksdalsberget är omgiven av en skog som kallas för Trolldalen. Här finns både nordisk vegetation med mäktiga tallar och mer skånsk klimat med blandskog. 1-2 gånger om året guidar Konstantin C Irina tillsammans med Naturskyddsföreningen genom Trolldalen och Svindersviken nedanför.

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

Mobile Uploads

Höstens färger snart ett minne blott när både delar av Trolldalen (skogen på Henriksfalsberget) och Engelska parken (träden mellan Vilans skola och Danvikshem) kan bebyggas.

Mobile Uploads
facebook.com

Mobile Uploads

Lingon i Trolldalen - skogen på Henriksdalsberget. Hoppas den finns kvar när Nacka bygger stad!

Mobile Uploads
facebook.com

Susanna

Sjöstadsborna får både Tvärbana & t-bana till Nacka. Borde inte vi som Nackabor med samma logik få spårtrafik till Stockholm?

Susanna
facebook.com