Top Local Places

Best 4 Kids - De Hoeve

Douvenrader Allee 1c, Heerlen, Netherlands
Day Care

Description

ad

Best 4 Kids BV biedt kinderopvang aan in Heerlen voor de allerjongsten (0 – 4 jaar) en creatieve opvang voor schoolgaande kinderen (naschoolse opvang).  Wij laten ons inspireren door de natuur en de Reggio Emilia pedagogiek. Best 4 Kids – de Hoeve is gevestigd in Heerlen, in de sfeervolle hoeve Overste Douvenrade. De hoeve is een rijksmonument en ligt aan de rand van het natuurgebied Terworm. Wij laten ons inspireren door de natuur en de pedagogiek van Reggio Emilia: wij gaan dagelijks de natuur in of wij halen de natuur naar binnen.

Best 4 Kids – de Hoeve biedt kinderopvang voor baby's, dreumesen en peuters (kinderen van 0 tot 4 jaar) en creatieve naschoolse opvang voor schoolgaande kinderen (4 –12 jaar).


RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

TUIN-RESTAURANT Jaaaa, het ijs is gesmolten van het zeil van de zandbak, we kunnen er weer in! Er wordt volop gevuld, geleegd en benoemd: "Kijk, ik heb een taartje! Wil je proeven?" Eén optimist trekt zelfs de laarzen uit, maar dat duurt toch echt nog even voor we met blote voetjes in het zand kunnen spelen. Maar we hebben er niet minder plezier om. In het tuin-restaurant wordt intussen gekeken of de bestelling er al aankomt...

facebook.com

Happy International Forest Day!

facebook.com

PEUTERTHEMA "IK BOUW MIJN HUIS" OP REGGIO EMILIA GEÏNSPIEERDE WIJZE In de peutergroepen wordt gedurende een aantal weken gewerkt en gespeeld met het thema "Ik bouw mijn huis". Aanleiding was dat de peuters buiten in het buitenatelier al een tijd aan het bouwen waren met planken, bakstenen en buizen en daar heel geconcentreerd mee bezig waren. In alle hoeken van de prachtige zolder vind je het thema terug; in de huishoek staat een volledige inrichting met zoveel mogelijk echte materialen in plaats van speelgoed, in de bouwhoek hangen foto's van verschillende huizen ter inspiratie en ligt er bijzonder bouwmateriaal. De kinderen hebben samen van grote buizen een huis gebouwd waar ze ook echt in kunnen en in de leeshoek staat een boekenrek van een oude pallet, dat ze zelf in elkaar hebben getimmerd. In het atelier spelen de peuters met klei en oude huissleutels en in de spelletjeskast staan plankjes met spijkers en elastiekjes, hamertje tik en een andere variant, die de juf zelf heeft gemaakt. Doordat het thema in alle hoeken terug komt, wordt de woordenschat spelenderwijs uitgebreid. De pedagogisch medewerkers weven de rode draad van het thema gedurende de dag en van week tot week aan elkaar, hier een daar een bijstelling doend, passend bij de inbreng van de peuters. Overleg met je collega's en de stagiaire, kijkend naar de documentatie die je hebt gemaakt van de activiteiten, is daarbij heel belangrijk, want samen signaleer je wat kinderen boeit en wat ze nodig hebben! Een favoriet was deze loose-parts activiteit: een bakje met stukjes karton in verschillende vormen en plakjes van zachtboard. Gecombineerd met spijkers is het zo te hanteren dat kinderen de spijkers door het karton heen kunnen duwen, zodat ze vast komen te zitten. Een aantal kinderen rijgt zo verschillende vormpjes aan elkaar. Andere kinderen vinden het juist interessant om met de echte hamers en tangetjes aan de slag te gaan. Behalve het gehamer, kun je een speld horen vallen - of spijker, in dit geval. En als het jou even niet lukt, is daar gelukkig je vriend om je te helpen. Kinderen voelen zich door het werken met echte materialen en gereedschappen heel competent. En volgens de Reggio Emilia 'kijk op kinderen', waar wij ons door laten inspireren in onze dagelijkse omgang met kinderen, zijn ze dat natuurlijk ook. Het is aan ons als pedagogisch medewerkers om in te springen op de van nature onderzoekende en nieuwsgierige houding van kinderen, door ze nieuwe uitdagingen aan te bieden die aansluiten bij hun interesse, mogelijkheden en ontwikkeling. Spelenderwijs voorbereiden op het onderwijs gebeurt ons inziens vooral als peuters peuters mogen zijn. Wij openen luikjes, prikkelen, nodigen uit, maar dwingen niet tot een activiteit waar ze nog niet aan toe zijn. En juist door die aanpak, zie je vaak dat kinderen nèt dat stapje maken in de zone van de naaste ontwikkeling.

facebook.com

ZELF TOMATENSOEP MAKEN We vinden het heel leuk om de kinderen te betrekken bij het bereiden van fruit, het dekken van de tafel of het maken van andere tussendoortjes. Deze dag bracht Nesrine tomaten, uien, bouillon en water mee om een eenvoudige tomatensoep te maken, samen met de kinderen. De kinderen ontdekten de tomaten, door te voelen en te ruiken. Nesrine sneed de uien in stukjes en de kinderen voegden ze toe aan de tomaten en het water. Dan mogen ze wat bouillonpoeder toevoegen: "Mmm... dat ruikt naar kip!" Een voor een mogen ze in de pan roeren. Samen lopen we naar de keuken en zien hoe de Nesrine de pan op het vuur zet. Is het nu al soep? "Nee...!" Ze legt uit dat het water moet koken en dat de pan heet wordt, we moeten dus heel voorzichtig zijn. Als de soep gekookt heeft, gaan we kijken met de kinderen of het al soep is geworden. "Lekker!" Dan gaan we nog heel even met de staafmixer er doorheen. We gaan even naar buiten, terwijl de soep een beetje afkoelt. Als we weer binnen zijn, genieten we volop van een heerlijke beker warme verse tomatensoep!

facebook.com

SNEEUWPRET Jaaaaa... er ligt weer sneeuw! Wij zijn dol op dit soort kadootjes van de natuur. Verblijd ons met de leukste foto van je kind (groot, klein of met jezelf) in de sneeuw, door deze hieronder in de commentaren te plaatsen :-)

facebook.com

KOM JE OOK NESTKASTJES MAKEN BIJ IVN NUTH?

facebook.com

BOOMWACKERS ANDERS Een tijdje nam onze collega Danny boomwackers mee. Dit zijn gekleurde kunststoffen buizen, die zo lang zijn dat ze de klanken maken van de toonladder, wanneer je ze tegen iets aantikt. We zien dat de kinderen door de boomwackers heen kijken, als een verrekijker of er doorheen toeteren. Ze laten de boomwackers wel eens vallen, maar lijken zich nog niet bewust dat de ene boomwacker een andere toon maakt dan de andere. Liza, die niet alleen bij ons werkt, maar ook als muziekdocent bij SCHUNCKin Heerlen, wilde de boomwackers op een muzikale wijze introduceren bij één van onze oudste peuters. In het atelier lagen de boomwackers naast elkaar, met verschillende blaadjes in verschillende kleuren. "Hé, die kleur past bij die boomwacker! Nu jij". Liza pakte op haar beurt een rode boomwacker en een rood blaadje. Zo gingen ze door tot alle boomwackers waren geordend. "Nu wil ik er tijgers van maken". Het meisje pakte uit het atelier een schaar en plaksel en toverde de boomwackers om tot een hele tijgerfamilie. Alle boomwackers werden naast elkaar gezet en er werd steeds gemeten, de baby moest tenslotte wel de kleinste zijn. Mamma Tijger kreeg een prachtig roze lint om, maar daar ging dan wel een ander papier omheen, want: "dat lint is het ondergoed". Kindvolgend meespelen is soms best lastig. Je hebt je eigen idee van een activiteit, maar kinderen hebben soms een heel ander idee. Laat je dan je eigen plan los, of stuur je richtig jouw bepaalde doel? Kinderen komen misschien niet op het 'juist' (wat is juist?) gebruiken van de boomwackers, omdat ze de mogelijkheden niet optimaal hebben ontdekt. Hoe laten we ze nu ervaren dat elke boomwacker een eigen toon heeft? Eerst maar eens beginnen met twee, in plaats van alle boomwackers? Of doen we iets met de kleuren? Wat zou passen bij deze ontwikkelingsleeftijd? Dit soort vragen stellen wij onszelf en elkaar. Door die vraagstelling blijven we scherp en werken aan de kwaliteit van ons aanbod. Die boomwackers, die gaan we wel op een ander moment introduceren. Hoe, daar gaan we nog eens goed over nadenken. Deze activiteit was ook zo heel interessant!

facebook.com

LOOSE PARTS PLAY MET OUDE FOTOLIJSTEN In de dreumes/peutergroep stonden mandjes met verschillende materialen, kurken, blokjes, rietjes, doppen en ringen. Ook stond er een stapel met oude fotolijstjes. De kinderen gingen nieuwsgierig aan tafel. Instructie was niet nodig en ook eigenlijk overbodig. Binnen no-time waren de kinderen in een geconcentreerde flow, waarbij ze het materiaal ontdekten en zelf composities maakten. Opnieuw en opnieuw. Spelen met losse voorwerpen of 'loose-parts' levert rijke activiteiten op, die ruimte geven aan de creativiteit van elk kind. Er is niet een bepaalde goede manier, dus het versterkt de eigenwaarde. Ze roepen vaak zelf verrukt: "Mooi!" en dat is voldoende. Wij benoemen vooral de ervaring of het plezier van het kind. De kinderen vinden het prima dat de materialen later worden opgeruimd en bekijken later de fotocollages die we maken van de activiteit met veel plezier terug. De fotocollages en andere vormen van documentatie, zoals wij en andere Reggio Emilia geïnspireerde kindcentra vaak gebruiken, zijn een middel en een aanleiding om de activiteit later opnieuw te gaan doen en de ervaring te verdiepen. Daarom is het ook zo belangrijk dat spelmateriaal ook na de introductie op een voor de kinderen bereikbare plek ligt. Zij kunnen dan initiatief nemen om deze activiteit nog eens te herhalen en te verrijken. Sommige 'werkjes' neem je mee naar huis, anderen in je hoofd, weer andere in je hart.

facebook.com

STERRENKIJKDAGEN Kom je ook naar de Sterrenkijkdagen bij Sterrenwacht Limburg op de Brunssummerheide? Een bijzondere kans om samen met je kind meer te leren over ons heelal. Het wordt een heldere avond en nacht, dus de sterren en planeten zijn goed te zien met de telescopen. Trek wel warme kleding aan, want de ruimtes zijn niet verwarmd.

facebook.com

PEUTERTHEMA: IK BOUW MIJN HUIS In de peutergroep, waarbij we de kinderen spelenderwijs voorbereiden op de basisschool, werken we vaak met een thema. Dit thema is gedurende een aantal weken de rode draad in de groep en is meestal bepaald door wat de kinderen boeit. Dat kan iets in de natuur, de seizoenen of de wereld om eens heen zijn. Gedurende de dag zijn er verschillende activiteiten of is de inrichting zo aangepast, zodat de kinderen in aanraking komen met het thema. Dat kan met de hele groep zijn, in kleine groepjes of individueel. Meedoen met een activiteit wordt niet afgedwongen, maar kinderen worden uitgenodigd. Op het moment is het thema: "Ik bouw mijn huis". Kinderen vertellen over hun huis en Vera tekent en noteert wat de kinderen vertellen. Een jongetje geeft instructies; "nee, dat moet boven aan de trap", "Ik slaap boven", "Beneden is de wc". De kinderen hebben een uitgebreide huishoek, waar de kinderen het dagelijks leven thuis met zoveel mogelijk echte materialen kunnen naspelen. Joyce bouwt met kinderen een 'echt huis' met schoorsteen en gordijnen, waar ze in kunnen spelen. Er is een bouwhoek, waar kinderen met allerhande materialen constructies kunnen maken. Er hangen inspirerende foto's op van verschillende soorten huizen en gebouwen. Niemand zegt echter dat ze een huis moeten bouwen, het gaat om de ervaringen van het bouwen op zich. Soms benoemen ze: "Dat is een flat!" en soms ook niet. Er is een exploratietafel, met zand en graafmachines, kiep-auto's, hijskranen en bakjes. We wisselen hard en zacht zand af door met de kinderen water toe te voegen, omdat dat nu eenmaal verschillende eigenschappen heeft. Kinderen mogen exploreren met een hamer en spijkers, of spelen met huissleutels. Sommigen willen op hun huisjes een huisnummer maken. Er hangen cijfers en hoeveelheden op, zodat ze dat zelf kunnen uitvogelen. Als ze hun naam erbij willen zetten, kunnen ze de steen met hun naam erbij leggen of hun naam 'net alsof' erbij schrijven. Uiteraard is er nog heel veel ruimte over voor vrij spel, peuters zijn tenslotte geen basisschoolkinderen. Maar door een rijke speel-leeromgeving, vriendjes in dezelfde ontwikkelingsleeftijd en een inspirerende pedagogisch medewerker leren kinderen zoveel kennis en vaardigheden, zonder dat ze daar zelf erg in hebben.

facebook.com

SNEEUW De winter biedt tal aan mogelijkheden om te ontdekken. Een heel dun laagje sneeuw zorgt al voor grote pret. Kinderen bekijken hun sporen met grote interesse en maken er meer en meer. Ze gaan in elkaars sporen staan en zien dat het ene laarsje groter is dan de andere. Of dat het profiel van de ene laars zorgt voor streepjes en de andere voor golfjes in de sneeuw. We horen hoe de sneeuw 'knerpt' onder onze voeten. Kinderen voelen hoe de sneeuw smelt in hun handen: "Weg!" en proeven er even aan. Ze pakken een pan en proberen 'te koken' met het kleine beetje sneeuw in de modderkeuken. Met een lepel smelt het minder snel, maar met het roeren ontstaat er al snel 'slush'. De vaste sneeuw is nu vloeibaar geworden. En morgen ontdekken we dat het smeltwater weer bevroren is, al dan niet met de takjes en blaadjes die we in de soep erbij hadden gedaan. Natuurkunde in een notendop. De taal die wij en de kinderen spontaan gebruiken en de ervaring die we opdoen tijdens het spelend ontdekken van de winterwereld in onze tuin is zo rijk!

facebook.com

DIY BORDUURTAFEL Een afgedankte pallet... wat kan ik daar mee? Als je werkt bij Best 4 Kids - De Hoeve of Best 4 Kids - Binnenstad , dan ben je iemand die het in zich heeft om van ogenschijnlijk 'niets' iets te maken. Dát is wat we kinderen ook willen meegeven, vanuit onze pedagogische visie: dat een bepaald materiaal verschillende eigenschappen en mogelijkheden in zich heeft en dat je het met een beetje verbeelding of het te combineren met ander materiaal iets anders kan worden. Liza nam het pallet mee naar huis, schuurde het lichtjes bij en tackerde er een oude jute zak op. Voilà, de DIY borduurtafel is geboren! De kinderen vroegen nieuwsgierig wat het was. Liza liet zien hoe je een draad door een stopnaald haalt en dat je daarmee in het doek prikt, de naald eronder vastpakt en dan weer naar boven laat gaan. Op en neer, op en neer. De kinderen kregen ieder een eigen naald, met een zelfgekozen kleur. Eén kind maakte mooie 'glijbanen', een ander kind liet de naald naar beneden vallen en trok de naald naar beneden waar hij er in viel. Zo ontstond een mooi toevals-kunstwerk. Denk jij dat jij ook zo'n creatieve geest hebt, die de Reggio-Emilia-geïnspireerde pedagogiek van Best 4 Kids handen en voeten kan geven? Stuur dan gerust een bericht!

facebook.com

Quiz

NEAR Best 4 Kids - De Hoeve