Top Local Places

Paasvuur Eibergen

Grotestraat 87, Eibergen, Netherlands
Event planning/event services

Description

ad

Paasvuur Eibergen wordt op Eerste Paasdag aangestoken. Vanaf 1 maart tot en met 5 april, kan er iedere zaterdag snoeihout gebracht worden op de Nieuwe Maat (ingang via de Fabriekstraat) vanaf 10.00 - 16.00 uur. Stobben, kluiten en grote wortelen verwijderen. Stortkosten á 2,50 per m3.

Grote partijen snoeihout op afspraak. 06-10726383.

CONTACT

RECENT FACEBOOK POSTS

facebook.com

Photos from Paasvuur Eibergen's post

Het Paasvuur Eibergen trok dit jaar weer vele honderden bezoekers naar de Nieuwe Maat. Vorig jaar waren er naar schatting 2.000 mensen. Op het eerste gezicht waren het er dit jaar meer. Namens de Stichting Ondernemend Eibergen hartelijk dank voor allen die op enigerlei wijze hebben bijgedraagd aan het welslagen hiervan (inclusief de bezoekers)! Foto's: Tonnie Rietman.

Photos from Paasvuur Eibergen's post
facebook.com

Timeline Photos

We zijn er klaar voor! Op Eerste Paasdag - zondag 27 maart - wordt er klokslag 20.30 uur op de Nieuwe Maat het jaarlijkse paasvuur van Eibergen ontstoken. In de afgelopen weken is er veel snoeihout door particulieren en bedrijven aangebracht en in de afgelopen week is alles tot één grote 'berg' gemaakt. Allen dank hiervoor! Over de oorsprong van het paasvuur is niet veel bekend. Het paasvuur is waarschijnlijk ontstaan uit verschillende heidense gebruiken en tradities, die later in het christendom verweven geraakt zijn. De oudste schriftelijke bronnen over paasvuren dateren uit het midden van de 16e eeuw. Vermoedelijk was het paasvuur eeuwen geleden vaak aanleiding voor een feestje, compleet met drank en wilde dansen. In de 17e eeuw probeerde de protestantse kerk daarom een einde te maken aan deze traditie. Toen een verbod geen effect bleek te hebben, werden de paasvuren ingepast in de christelijke tradities. De kerk vormde het paasvuur om tot het aansteken van de paaskaars, als teken van de Verrijzenis van de Zoon van God. In 1959 ontstond er opschudding over het paasvuur in het dorp Lunteren, wederom omdat protestanten een einde wilden maken aan deze traditie. Predikanten van de hervormde en gereformeerde kerk vonden het vuur 'in strijd met de geest van het paasfeest door de heidense afkomst van de traditie’. Uiteindelijk is het paasvuur wel doorgegaan. Door de grote media-aandacht reisden duizenden toeschouwers af naar Lunteren om het schouwspel met eigen ogen te zien. Tegen het einde van de 20e eeuw kwam de traditie van het paasvuur onder druk te staan. De bergen snoeihout werden namelijk regelmatig aangevuld met afval. Een algeheel verbod op paasvuren bleek niet haalbaar. Wel resulteerde de weerstand tegen de vuren in allerlei regels en milieuvoorschriften vanuit gemeentebesturen. De paasvuren zijn nog altijd drukbezocht. Over het algemeen is het een echt dorpsgebeuren. In Nederland worden de meeste paasvuren ontstoken in Drenthe, Overijssel en Gelderland. Verder komen in Friesland en in delen van Noord-Brabant veel traditionele paasvuren voor. Vaak wordt er al maanden voor Pasen begonnen met het verzamelen van snoei- en afvalhout om de paasbult of –stapel, die de basis vormt van het vuur, op te kunnen bouwen. Met het opbouwen van het paasvuur zijn ook in Eibergen de nodige kosten gemoeid. Omdat er geen subsidie voor het evenement wordt verstrekt is enkele jaren geleden besloten tot het heffen van een (lage) toegangsprijs. Hopelijk komen er zondag zo veel mensen, dat dit voor een financiële buffer voor komend jaar kan zorgen en de entreegelden kunnen worden afgeschaft. De toegangsprijs bedraagt één euro per volwassene. Voor kinderen is het gratis.

Timeline Photos
facebook.com

De laatste loodjes! Zaterdag is er nog één keer de mogelijkheid om tussen 10.00 uur en 16.00 uur snoeiafval naar de Nieuwe Maat te brengen voor het paasvuur op Eerste Paasdag. Mocht je nog snoeiafval hebben, dan is het zeer welkom. Alles gebeurt onder het toeziend oog van medewerkers van Agrarisch Natuurbeheer Berkel en Slinge. In de loop van volgende week wordt alle verzamelde hout bij elkaar geschoven en er één grote berg van gemaakt. We hopen op Eerste Paasdag weer op honderden toeschouwers!

facebook.com

Timeline Photos

Op het blote oog is er wellicht nog niet zo veel van te zien, maar de stapel brandhout voor het paasvuur op Eerste Paasdag groeit gestaag. Maar we kunnen nog veel meer (snoei)hout gebruiken! Breng daarom je hout komende zaterdag (12-3) tussen 10.00 uur en 16.00 uur naar de Nieuwe Maat. Zodat we einde deze maand met zijn allen weer kunnen kijken naar deze prachtige en vele jaren oude traditie.

Timeline Photos
facebook.com

A.s. zaterdag (5 maart) de volgende inzameldag voor het Eibergse Paasvuur. Tussen 10.00 uur en 16.00 uur kan er weer snoeihout naar de Nieuwe Maat worden gebracht. Dit gebeurt onder het toeziend oog van vrijwilligers van de VAN Berkel & Slinge.

facebook.com

Timeline Photos

Na twee inzameldagen groeit de stapel hout voor het jaarlijkse paasvuur op Eerste Paasdag op de Nieuwe Maat gestaag. Nu nog een platte en verspreide hoop hout, straks alles fraai opgestapeld tot een flinke bult. Zaterdag is de volgende inzameldag. Tussen 10.00 uur en 16.00 uur kan er dan weer (schoon) snoeihout zonder stobben naar de Nieuwe Maat gebracht worden.

Timeline Photos
facebook.com

Paasvuur Eibergen

Paasvuur Eibergen
facebook.com

Paasvuur Eibergen

Ook dit jaar wordt er op Eerste Paasdag weer een groot paasvuur op de Nieuwe Maat ontstoken. De eerste voorbereidingen zijn inmiddels begonnen. De inzameldata voor - uitsluitend schoon snoeihout, geen ander materiaal en geen houtstobben (!) - zijn: zaterdag 13 februari, zaterdag 20 februari, zaterdag 27 februari, zaterdag 5 maart, zaterdag 12 maart en zaterdag 19 maart. Het hout kan tussen 10.00 uur en 16.00 uur gebracht worden. Vrijwilligers zullen alles begeleiden en controleren. Het vuur wordt dus op Eerste Paasdag - zondag 27 maart - ontstoken rond 20.30 uur. Om het gehele financiële plaatje rond te krijgen is de organiserende Stichting Ondernemend Eibergen, die hier nauw samenwerkt met de Vereniging Agrarisch Natuurbeheer Berkel en Slinge, weer afhankelijk van donaties. Dus ben je nog geen donateur en wil je het graag worden, meld je dan s.v.p. aan. Dit kan op eenvoudige wijze via de website http://www.paasvuureibergen.nl/. Tevens zal er weer een (lage) entreeprijs worden geheven.

facebook.com

Quiz