Top Local Places

Skanderborg Bunkerne

Kindlersvej 6, Skanderborg, Denmark
Museum/art gallery

Description

ad


Bunkeranlæg i og omkring skoven ved Skanderborg

Der er andet end bøgetræer i skoven ved Skanderborg. Rundt omkring er der spor efter det tyske Luftwaffes Museumsbunkerne

Tæt ved søen i Skanderborg Dyrehave ligger to bunkers fra 2. Verdenskrig. De to bunkers var under krigen kommandobunkers for Luftwaffes hovedkvarter i Danmark.

I de to bunkers er der i dag indrettet et museum, der fortæller om Skanderborg under besættelsen. Udstillingerne er delt i to:
En dansk del

Med afsæt i Skanderborg omhandler denne del af udstillingerne besættelsestiden lokalt og i Danmark i almindelighed. Emnerne er bl.a. 9. april, samarbejdspolitik, modstand med hjælp udefra, hverdag og befrielsen.

I udstillingen kan man forskellige uniformer, faldskærme og containere med indhold nedkastet til modtandsbevægelsen, en modeltogskinne med påsat sprængstof, nødkomfurer, mørklagte dynamolygter og meget mere, der kan give den besøgende en fornemmelse af hverdagslivet under besættelsen.
En tysk del

I museets anden del, den tyske del, er der fokus på tyskernes aktiviteter på Skanderborg-egnen, hvor ca. 500 mand tilhørte Luftwaffe, der pr. 1. maj 1944 indrettede sit administrative hovedkvarter i Danmark i Dyrehaven i Skanderborg. Aleksander Holle var Kommandierende General und Befehlshaber der Deutschen Luftwaffe in Dänemark fra december 1944 til maj 1945.


Udstillingen beskriver bunkerbyggeriet, den illegale presses oplevelse deraf, Luftwaffegeneralerne og deres stab og de opgaver, der blev varetaget herfra.
Enigma-kodemaskinen

I bunkeren udstilles et af de sjældne eksemplarer af de tyske væbnede styrkers tophemmelige ENIGMA-kodemaskine, som var den vigtigste krypterings-maskine til diplomatiske og militære meddelelser under 2. Verdenskrig.
Man antog det for umuligt at bryde koden, men alligevel lykkedes det. Det siges, at denne bedrift afkortede krigen med et år, og i processen skabtes grundlaget for den moderne computer. Publikum får i udstillingen selv mulighed for at skrive kodemeldinger på en ENIGMA-simulator.

Flygtningelejr

Det sidste tema i udstillingen omhandler de ca. 700 tyske flygtninge, der i et års tid efter krigen boede i Flygtningelejren Sølund. Gennem fotos, erindringer og det talte ord gives der er billede af deres situation set fra både dansk og tysk side.

CONTACT

Quiz